Ciasta kruche

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami…

Image

Ostatni raz rabarbar jadłam chyba 15 lat temu, jeszcze za dziecka w domu u mamy. Teraz jest niemal w każdym sklepie i po prostu musiałam go wykorzystać. Najpierw miał z niego powstać elegancki placek, ale ostatecznie naszła mnie nieodparta ochota na kruche. I na tym stanęło.

Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie. Co prawda wprowadziłam niewielkie zmiany, ale mogę śmiało powiedzieć, że jest świetny. Ciasto jest kruchutkie, owoce w nim wspaniale pachną, a za kruszonkę dałabym się pokroić :) Dla mnie smakuje niczym dzieciństwo :))

Polecam gorąco :)

Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:

  • 200g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany (u mnie jogurt naturalny)

Do tego:

  • ok. 300g rabarbaru (dałam więcej)
  • ok. 250g truskawek
  • 3 łyżki cukru

Na kruszonkę:

  • 100g mąki
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 20g cukru z prawdziwą wanilią
  • 70g masła roztopionego

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć (najlepiej w malakserze). Uformuj kulę, spłaszcz na kształt dysku i owiń szczelnie folią spożywczą. Schłódź przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce.

Po tym czasie ciasto zetrzyj na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz w piecu nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut ( do zezłocenia). Wystudź w formie.

Rabarbar umyj i pokrój w nieduże kawałki, truskawki wypłucz i przekrój. Wszystko wymieszaj z cukrem i podgrzewaj w rondlu na małym ogniu przez około 5 minut (aż owoce puszczą sok). Odsącz na sitku i przełóż na wystudzone ciasto.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie. Wlej rozpuszczone masło i zagnieć kruszonkę (ja przemieszałam całość widelcem do momentu, gdy pojawiły się grudki).

Ciasto z owocami posyp kruszonką i piecz przez kolejne 30 minut w 180°C.

Studź w formie.

Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego :)

Image

4 myśli na temat “Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami…

Dodaj komentarz