Ostatni raz rabarbar jadłam chyba 15 lat temu, jeszcze za dziecka w domu u mamy. Teraz jest niemal w każdym sklepie i po prostu musiałam go wykorzystać. Najpierw miał z niego powstać elegancki placek, ale ostatecznie naszła mnie nieodparta ochota na kruche. I na tym stanęło.
Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie. Co prawda wprowadziłam niewielkie zmiany, ale mogę śmiało powiedzieć, że jest świetny. Ciasto jest kruchutkie, owoce w nim wspaniale pachną, a za kruszonkę dałabym się pokroić :) Dla mnie smakuje niczym dzieciństwo :))
Polecam gorąco :)
Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:
- 200g mąki pszennej
- 70g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany (u mnie jogurt naturalny)
Do tego:
- ok. 300g rabarbaru (dałam więcej)
- ok. 250g truskawek
- 3 łyżki cukru
Na kruszonkę:
- 100g mąki
- 50g drobnego cukru do wypieków
- 20g cukru z prawdziwą wanilią
- 70g masła roztopionego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć (najlepiej w malakserze). Uformuj kulę, spłaszcz na kształt dysku i owiń szczelnie folią spożywczą. Schłódź przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce.
Po tym czasie ciasto zetrzyj na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz w piecu nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut ( do zezłocenia). Wystudź w formie.
Rabarbar umyj i pokrój w nieduże kawałki, truskawki wypłucz i przekrój. Wszystko wymieszaj z cukrem i podgrzewaj w rondlu na małym ogniu przez około 5 minut (aż owoce puszczą sok). Odsącz na sitku i przełóż na wystudzone ciasto.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie. Wlej rozpuszczone masło i zagnieć kruszonkę (ja przemieszałam całość widelcem do momentu, gdy pojawiły się grudki).
Ciasto z owocami posyp kruszonką i piecz przez kolejne 30 minut w 180°C.
Studź w formie.
Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :)
Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z mojego przepisu. Uwielbiam to ciasto! Było u nas hitem poprzedniego lata i tego pewnie też będzie :)
PolubieniePolubienie
Jest naprawde fantastyczne 😊 Smakowalo nam bardzo i jedynym minusem byla mala porcja 😜 Ale to akurat mozna poprawic 😁
PolubieniePolubienie
Ciasto pyszne, w sam raz na teraz! Polecam!
PolubieniePolubienie
Cieszę się, że smakuje :) To chyba moje ulubione kruche ciasto.
Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie