Pogoda nas rozpieszcza przez ostatnie dwa dni, więc spędzamy z Zuzią większość czasu poza domem. Nie można nie korzystać z ładnej pogody w Irlandii, nigdy nie wiadomo, kiedy znów zaświeci słońce ;)
Mimo wszystko udało mi się dziś trochę poszaleć w kuchni i na deser mieliśmy pyszny zapiekany rabarbar pod chrupiącą, owsianą kruszonką. Wierzcie mi, kwaśny rabarbar z imbirem i odrobiną kardamonu wspaniale smakuje z kruszonką i gałką śmietankowych lodów lub słodką śmietanką.
Bardzo Wam polecam :)
Składniki dla 6 osób:
- 450g świeżego rabarbaru
- 50g brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
Na kruszonkę:
- 100g brązowego cukru
- 90g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 90g niesolonego masła
- 60g płatków owsianych (najlepiej górskich)
Wykonanie:
Rabarbar umyj i pokrój w kawałki o długości około 1 cm. Włóż do miski i wymieszaj z cukrem, imbirem, kardamonem oraz mąką kukurydzianą. Odstaw na bok.
W oddzielnej misce przygotuj kruszonkę. Mąkę, imbir oraz masło rozcieraj między palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodaj płatki owsiane oraz cukier i jeszcze chwilę rozcieraj, aż się wymieszają.
Nakładaj rabarbar do kokilek i posypuj obficie kruszonką.
Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut lub do momentu, gdy kruszonka się zezłoci.
Podawaj gorące.
Smacznego :)
Pyszności! Piękne zdjęcia!
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo :) Faktycznie są pyszne. Choć ja mogę być nieobiektywna, bo lubię każde owoce pod kruszonką ;)
PolubieniePolubienie