Ciasteczka

Mega ciasteczka z masłem orzechowym i M&M’s…

ciastka ciasteczka z m&m's ciasteczka z masłem orzechowym

Ostatnio mniej mnie na blogu, czego przyczyną jest chwilowy brak aparatu. Cyfrówka, której używałam należy do mojego brata i musiałam ją zwrócić na czas jego urlopu. Zwolniłam więc tempo i wykorzystuję ten moment na poszukiwania dalszych inspiracji i przepisów. Poza tym podjęłam wreszcie decyzję o zakupie wymarzonej od dawna lustrzanki i teraz z niecierpliwością wypatruję przesyłki z nowym aparatem :))

Tymczasem mam dla Was ostatni z przepisów, które udało mi się wypróbować, zanim brat wyjechał na wakacje – ciasteczka, w których się po prostu zakochacie :) Już po pierwszym gryzie wiadomo, że na jednym się nie skończy ;) Jest w nich wszystko, co w ciastkach kocham najbardziej – owsianka, masło orzechowe, czekolada, M&Ms. Wszystko we wprost idealnych proporcjach, co jest zasługą Sally, która złożyła ten genialny przepis w całość. Wierzcie mi, lepiej się już nie da.

Gorąco polecam :)

Składniki na około 30 średniej wielkości ciastek:

  • 115g masła w temperaturze pokojowej (najlepiej słonego, ale możecie też użyć niesolonego i dodać do przepisu 1/4 łyżeczki soli)
  • 100 jasnego brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 185g gładkiego masła orzechowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 160g mąki pszennej
  • 40g płatków owsianych, błyskawicznych
  • około 150g M&Ms
  • 90g mlecznej czekolady, drobno posiekanej lub mlecznych chocolate chips

Wykonanie:

Ucieraj masło z cukrami na wolnych obrotach miksera przez około 3 minuty (masa powinna być jasna i puszysta). Dodaj masło orzechowe i wymieszaj, następnie jajko i znów zmiksuj, a na koniec wanilię.

Stopniowo wmieszaj mąkę oraz sodę, miksując krótko na wolnych obrotach. Staraj się nie mieszać zbyt długo. Na koniec wmieszaj do masy płatki owsiane, M&Ms oraz czekoladę.

Formuj sporej wielkości kulki (około 2 łyżek ciasta na jedno ciastko) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia*. Odstępy między nimi nie muszą być zbyt duże, ciasteczka nie rozpływają się zbytnio podczas pieczenia. Możesz w każdą kulkę wcisnąć kilka dodatkowych M&Ms.

Piecz ciastka w temperaturze 180°C przez 8 – 10 minut (nie dłużej). Upieczone wyjmij, spłaszcz nieco drewnianą łyżką i odstaw na około 10 minut, po czym delikatnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Ciastka będą wydawały się bardzo miękkie i niedopieczone, ale stwardnieją w miarę stygnięcia.

Smacznego :)

* Jeśli masa jest zbyt miękka i bardzo się lepi, można ją włożyć na pół godziny do lodówki, żeby trochę stężała.

11 myśli na temat “Mega ciasteczka z masłem orzechowym i M&M’s…

Dodaj komentarz