Na pewno nie raz zdarzyło Wam się jeść kupne muffiny w kawiarni, czy ze sklepu – równiutkie, pięknie wyrośnięte, idealnie pulchne. Tak, wyglądają baaardzo kusząco i do tego smakują całkiem nieźle. Dla mnie jednak nie mają uroku własnoręcznie upieczonych, nieperfekcyjnych muffinów, których zapach rozchodzi się po domu. Takie właśnie pieczemy z Zuzią, robiąc przy tym w kuchni niesamowity bałagan :)
Muffiny z serkiem kremowym z przepisu Jennifer z Bake or Break są absolutnie wspaniałe. Wilgotne dzięki dodatkowi serka kremowego, chrupiące kruszonką z dodatkiem orzechów pekan, pyszne. Przyznam, że te orzechy wydawały mi się tu jakieś nie na miejscu, jakby na siłę dodane do przepisu, myliłam się jednak i to bardzo. Choć jest ich tylko odrobina w kruszonce, ożywiają całość i nadają z pozoru mdłym muffinom charakteru.
Polecam :)
Składniki na około 18 muffinek:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- 2 duże jajka
Masa z serka:
- 230g serka kremowego typu philadelphia
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 60g miękkiego niesolonego masła
- 1/4 szklanki posiekanych drobno orzechów pekan
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie. Zrób dołek w środku.
Jajka roztrzep z mlekiem oraz olejem i wlej do suchych składników. Zamieszaj krótko, tylko do połączenia.
Serek kremowy wymieszaj z cukrem. Połowę wmieszaj do ciasta.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto, nakładając do 2/3 wysokości zagłębień. Pozostały serek z cukrem rozdziel pomiędzy muffiny. Nałóż odrobinę na środek każdego i delikatnie wciśnij łyżeczką wgłąb.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier oraz masło umieść w misce i rozetrzyj pomiędzy palcami (lub widelcem), aż powstaną grudki. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Posyp muffiny obficie.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut lub do momentu, gdy wyrosną i zarumienią się.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Ojj na pewno przypadłyby mi do gustu… A swoją drogą to wyglądają uroczo !!!
PolubieniePolubienie
Dziękuję :) Pamiętam, że też robiłaś podobne i bardzo je sobie chwaliłaś. Dlatego właśnie zdecydowałam się zrobić te :)
PolubieniePolubienie
Nie ma jak domowe muffinki – może nie idealne jak spod igły, ale przygotowane z sercem :)
PolubieniePolubienie
Dokładnie tak :) W tym cały ich urok :))
PolubieniePolubienie