Po ostatnich, typowo jesiennych wypiekach, zatęskniłam za bardziej klasycznymi smakami. Mój wybór padł na kawę, którą ostatnio coraz bardziej lubię i to już nie tylko w ciastach, czy deserach.
Długo przeglądałam książki kucharskie oraz blogi w poszukiwaniu inspiracji, aż wreszcie w małej, niepozornej książeczce zakupionej niegdyś w M&S natrafiłam na ślicznie wyglądające babeczki, które (ku mojej ogromnej uciesze) nie były uwieńczone czapą kremu na bazie masła, za którym zdecydowanie nie przepadam. To było to! Wzięłam się do pracy z entuzjazmem i nadzieją, że babeczki będą smakowały tak dobrze, jak się zapowiadały.
Wyszły nawet lepsze, niż się spodziewałam – niesamowicie mięciutkie i puszyste, nieprzesuszone i cudownie pachnące kawą. Połowa nie doczekała nawet dekorowania lukrem, o sesji zdjęciowej nie wspominając ;) Zdecydowanie jedne z najlepszych babeczek, jakie dotąd jadłam. Pycha!
Polecam :)
* przepis pochodzi z „Easy cupcakes” wydawnictwa Exclusive Editions Publishing Ltd
Składniki na 12 babeczek:
- 115g miękkiego, niesolonego masła
- 115g jasnego brązowego cukru (np. muscovado)
- 2 duże jajka
- 115g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku, przestudzonej
Dodatkowo:
- 225g cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka kawy instant rozpuszczonej w 4 łyżeczkach wrzątku
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej do misy miksera. Dodaj masło, cukier i jajka. Zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wlej rozpuszczoną i przestudzoną kawę oraz śmietanę i zmiksuj jeszcze raz do połączenia wszystkich składników.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut, aż się lekko zarumienią, a patyczek wbity w środek jednej z nich, będzie suchy po wyjęciu.
Wystudź na kratce.
Podczas gdy babeczki stygną, przygotuj lukier kawowy oraz zwykły. Przesiej 85g cukru pudru do miseczki i wymieszaj z rozpuszczoną kawą tak, by nie było grudek. Pozostały cukier puder przesiej do nieco większej miski i utrzyj na gładką masę z gorącą wodą. Tak przygotowanymi lukrami udekoruj przestudzone babeczki.
Smacznego :)
Wspaniale i tak łanie udekorowane :)
PolubieniePolubienie
Dziękuję :) Dekoracja miała być w zasadzie inna, ale Zuzia maczała w niej swoje paluszki ;)
Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Za kawowymi słodkościami przepadam, więc tym przepisem mnie kupiłaś :)
PolubieniePolubienie
Musisz spróbować, są genialne.
PolubieniePolubienie
mmmm piękne :) i muszą cudownie smakowac :)
PolubieniePolubienie
W prostocie siła :)
PolubieniePolubienie
Dokładnie tak :) Lubię wymyślne ciasta i desery, ale jednak proste, tradycyjne wypieki przemawiają do mnie bardziej i pachną domem ;)
Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Jutro będę robił. :) Kocham kawowe przysmaki. :)
PolubieniePolubienie
Te są wspaniałe :-) Moje ulubione :)
PolubieniePolubienie