Nutellę lubią chyba wszyscy, i mali i duzi, czy to na kanapkach, tostach, naleśnikach, czy w każdej innej postaci. Mój Mąż na ten przykład wyjada ją prosto ze słoika z zaangażowaniem niemalże godnym podziwu ;) Chyba mnie nawet nie zdziwiło, gdy zakupiony niedawno kilogramowy (!!!) słoik tego pysznego smarowidła zaświecił pustkami po zaledwie kilku dniach leżakowania na naszej nowej półce pełniącej rolę mini spiżarki :) Kolejny kupiłam więc, z góry zapowiadając domownikom, że jest przeznaczona do wypieków i grożąc karami gorszymi od siedmiu plag egipskich, gdyby im przyszło do głowy się do niego dobrać. W końcu mi też się coś od życia należy ;)
Sernik z nutellą marzył mi się od dawna. Początkowo miał być na serku kremowym, na tutejszą modłę, ostatecznie jednak uznałam, że na tradycyjny – z twarogu – mam większą ochotę. Nie zrezygnowałam jednak z ciasteczkowego spodu, który jest zdecydowanie mniej pracochłonny, niż np. kruchy, a ułatwia przenoszenie i krojenie gotowego sernika.
Sernik wyszedł wspaniały – kremowy, nie za słodki i mocno czekoladowy (czy też raczej nutellowy ;). Spód z herbatników jest mało słodki i chrupiący dzięki dodatkowi orzechów, co doskonale równoważy smak i strukturę samego sernika. Całość skromna, ale niesamowicie pyszna. Zdecydowanie warto poświęcić słoiczek, czy dwa nutelli, by cieszyć się smakiem takiego deseru.
Polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Spód:
- 100g orzechów laskowych
- 300g ciasteczek digestive lub innych herbatników
- 80g niesolonego masła
Masa serowa:
- 1kg twarogu tłustego lub półtłustego (trzykrotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka)
- 500g Nutelli plus trochę do dekoracji (opcjonalnie)
- 175ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 5 dużych jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (samo dno), wypuszczając go trochę poza obręcz formy, po czym owiń całość szczelnie folią aluminiową i wstaw do większej formy (np. prostokątnej).
Orzechy posiekaj w malakserze, dodaj herbatniki oraz masło i zblenduj, aż wszystko się połączy i powstanie ciasteczkowa masa o konsystencji mokrego piasku*. Wyłóż nią dno przygotowanej wcześniej tortownicy. Odstaw na bok.
Twaróg, nutellę, śmietanę oraz cukier umieść w misie miksera i ucieraj, aż dobrze się połączą, a masa będzie puszysta i napowietrzona.
Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.
Masę serową wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj delikatnie.
Pozostawioną do dekoracji nutellę podgrzej lekko, by była lejąca i wylej na masę serową, tworząc kręgi. Widelcem lub drewnianym patyczkiem „narysuj” wzroki na powierzchni sernika.
Tortownicę wstaw wraz z formą do piekarnika nagrzanego do 170°C i nalej do niej wrzątku tak, by sięgał mniej więcej do 2/3 wysokości tortownicy.
Piecz sernik przez 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wystudź w uchylonym piekarniku, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, zanim wyjmiesz go z formy.
Schłodzony sernik uwolnij z tortownicy, oddzielając delikatnie brzeg sernika od brzegu formy szpatułką lub nożem. Przełóż na talerz lub paterę.
Smacznego :)
o matko jakie tutaj pyszności :) przepiękne zdjęcie!
PolubieniePolubienie
Dziękuję :)
PolubieniePolubienie
Pyszności ,wielkie!.
PolubieniePolubienie
Dziękuję i cieszę się, że się podoba :)
PolubieniePolubienie
O mamo…
Ale, ale – pieczonego sernika z Nutella jeszcze nie widzialam!
Ciekawy przepis!
:)
PolubieniePolubienie
Chyba na ogół bywają takie na zimno, ale ja tam wolę pieczone serniki ;)
PolubieniePolubienie
Hmmm, co za rozkosz :D
PolubieniePolubienie
Jak tu ograniczać nabiał skoro blogi bombardują nas różnymi wersjami serników? :D Taki z nutellą również marzy nam się od dawna…. :)
PolubieniePolubienie
Bardzo fajny przepis!
PolubieniePolubienie
Dziękuję, sernik, mówiąc nieskromnie, rzeczywiście udał się znakomicie ;)
PolubieniePolubienie