Boże Narodzenie · Serniki · Wielkanoc

Sernik z nutellą…

IMG_4523

Nutellę lubią chyba wszyscy, i mali i duzi, czy to na kanapkach, tostach, naleśnikach, czy w każdej innej postaci. Mój Mąż na ten przykład wyjada ją prosto ze słoika z zaangażowaniem niemalże godnym podziwu ;) Chyba mnie nawet nie zdziwiło, gdy zakupiony niedawno kilogramowy (!!!) słoik tego pysznego smarowidła zaświecił pustkami po zaledwie kilku dniach leżakowania na naszej nowej półce pełniącej rolę mini spiżarki :) Kolejny kupiłam więc, z góry zapowiadając domownikom, że jest przeznaczona do wypieków i grożąc karami gorszymi od siedmiu plag egipskich, gdyby im przyszło do głowy się do niego dobrać. W końcu mi też się coś od życia należy ;)

Sernik z nutellą marzył mi się od dawna. Początkowo miał być na serku kremowym, na tutejszą modłę, ostatecznie jednak uznałam, że na tradycyjny – z twarogu – mam większą ochotę. Nie zrezygnowałam jednak z ciasteczkowego spodu, który jest zdecydowanie mniej pracochłonny, niż np. kruchy, a ułatwia przenoszenie i krojenie gotowego sernika.

Sernik wyszedł wspaniały – kremowy, nie za słodki i mocno czekoladowy (czy też raczej nutellowy ;). Spód z herbatników jest mało słodki i chrupiący dzięki dodatkowi orzechów, co doskonale równoważy smak i strukturę samego sernika. Całość skromna, ale niesamowicie pyszna. Zdecydowanie warto poświęcić słoiczek, czy dwa nutelli, by cieszyć się smakiem takiego deseru.

Polecam :)

Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:

Spód:

  • 100g orzechów laskowych
  • 300g ciasteczek digestive lub innych herbatników
  • 80g niesolonego masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu tłustego lub półtłustego (trzykrotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka)
  • 500g Nutelli plus trochę do dekoracji (opcjonalnie)
  • 175ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (samo dno), wypuszczając go trochę poza obręcz formy, po czym owiń całość szczelnie folią aluminiową i wstaw do większej formy (np. prostokątnej).

Orzechy posiekaj w malakserze, dodaj herbatniki oraz masło i zblenduj, aż wszystko się połączy i powstanie ciasteczkowa masa o konsystencji mokrego piasku*. Wyłóż nią dno przygotowanej wcześniej tortownicy. Odstaw na bok.

Twaróg, nutellę, śmietanę oraz cukier umieść w misie miksera i ucieraj, aż dobrze się połączą, a masa będzie puszysta i napowietrzona.

Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.

Masę serową wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj delikatnie.

Pozostawioną do dekoracji nutellę podgrzej lekko, by była lejąca i wylej na masę serową, tworząc kręgi. Widelcem lub drewnianym patyczkiem „narysuj” wzroki na powierzchni sernika.

Tortownicę wstaw wraz z formą do piekarnika nagrzanego do 170°C i nalej do niej wrzątku tak, by sięgał mniej więcej do 2/3 wysokości tortownicy.

Piecz sernik przez 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wystudź w uchylonym piekarniku, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, zanim wyjmiesz go z formy.

Schłodzony sernik uwolnij z tortownicy, oddzielając delikatnie brzeg sernika od brzegu formy szpatułką lub nożem. Przełóż na talerz lub paterę.

Smacznego :)

10 myśli na temat “Sernik z nutellą…

Dodaj komentarz