Boże Narodzenie · Serniki · Wielkanoc

Serniczki migdałowe z amaretto…

IMG_5206

Zmotywowana urlopem u dziadków zabrałam się za wiosenne porządki, by po powrocie spokojnie dochodzić do siebie, zamiast w panice doprowadzać dom do ładu przed świętami. Od dwóch dni zaglądam więc w kąty, które od dłuższego czasu omijałam szerokim łukiem i wymiatam, trę, szoruję… a gdzie nie zajrzę, znajduję kolejną rzecz, którą też warto by było doczyścić. Jakbym w ogóle nie sprzątała, czy co. No ok, perfekcyjną panią domu nie jestem, ale znoszę tylko pewien poziom bałaganu i co jakiś czas jednak biorę się za sprzątanie z podziwu godnym zaangażowaniem, więc skąd ten cały brud się pytam??

Pociechą w takich chwilach mogą być tylko dwie rzeczy – czekolada albo sernik. Czekolady akurat w domu nie było (o złośliwości losu!), więc wyciągnęłam z lodówki twaróg i zrobiłam serniczki, żeby choć trochę skrócić czas oczekiwania na upragnioną dawkę cukru ;)

Mini serniczki nie tylko krócej się pieką, ale też zdecydowanie ułatwiają rozdzielanie deseru i przygotowanie odpowiedniej ilości porcji dla dużej liczby gości. Do tego można je udekorować jak babeczki, co moja Zuzia zawsze przyjmuje z aprobatą, przy czym niezmiennie próbuje przeforsować pomysł z różowym kremem i dużą ilością kolorowych posypek ;)

Serniczki, które upiekłam są dość słodkie i bardzo mocno migdałowe, ze zwartą, choć nie ciężką konsystencją. Tym razem zrezygnowała z przygotowywania spodu, ale za to udekorowałam je kremówką i migdałowymi ciasteczkami dla odrobiny kontrastu w teksturze deseru. Prosty i pyszny deser na każdą okazję.

Polecam :)

Składniki na 12 serniczków:

  • 500g tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
  • 50ml mleka skondensowanego, słodzonego
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50g płatków migdałowych, posiekanych z grubsza
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 200ml śmietany kremówki
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 12 ciasteczek amaretti lub garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Twaróg oraz cukier zmiksuj, aż nieco się napowietrzy. Dodaj roztrzepane jajka, mleko skondensowane oraz likier i wymieszaj dokładnie. Na koniec wsyp posiekane płatki migdałowe oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia.

Formę do muffinów wyłóż papilotkami i rozdziel pomiędzy nie masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 25 – 35 minut, aż masa zerowa zetnie się na wierzchu. Przestudź w uchylonym piekarniku, po czym wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem udekoruj kremówką ubitą z cukrem pudrem oraz ciasteczkami lub płatkami migdałowymi.

Podawaj schłodzone.

Smacznego :)

IMG_5218 IMG_5221

* Jeżeli chcesz udekorować serniczki wcześniej, by były gotowe na przybycie gości, dodaj do kremówki łyżeczkę mleka w proszku (nie w granulkach) przed ubijaniem. Dzięki temu śmietana utrzyma swój kształt i nie podejdzie wodą.

16 myśli na temat “Serniczki migdałowe z amaretto…

  1. O matko jak my kochamy serniki… a już szczególnie gdy wyglądają właśnie tak! Ta pianka, ta struktura sera, te ciacho… BAJKA :)

    Polubienie

    1. Oczywiście, że można dać coś innego. Może to być polewa czekoladowa lub np. frużelina malinowa. Albo można je zostawić bez dodatkowej dekoracji i też będzie ok.

      Polubienie

Dodaj odpowiedź do Izabella Buchańska Anuluj pisanie odpowiedzi