Nie wiem, jak Wy, ale ja nie przepadam za mocno dojrzałymi bananami. Mówiąc ściślej, jem tylko takie twardawe, zielone banany, które nie mają jeszcze konsystencji tłuczonych ziemniaków i tych brązowych plamek, mi osobiście kojarzących się z gniciem. Są na szczęście dwie rzeczy, do których takie plamiaste banany nadają się wprost idealnie – koktajle owocowe i ciasta. Dlatego zamiast wyrzucić wczoraj trzy marnie wyglądające banany, przygotowałam z nich pyszne małe babeczki :)
Ciasta z dodatkiem owoców i warzyw zdecydowanie należą do moich ulubionych, gdyż są nie tylko bardzo smaczne, ale też wilgotne i długo utrzymują świeżość, co bardzo w wypiekach lubię :) Ciasta bananowe mają do tego niepowtarzalny aromat, którego po prostu nie da się nie lubić :))
Babeczki są bardzo smaczne, mięciutkie i niezwykle aromatyczne, dzięki dodatkowi cynamonu oraz imbiru. U mnie z dodatkiem czekoladowej polewy, która świetnie pasuje do bananowego ciasta, choć muszę przyznać, że równie pyszne są bez niej ;)
Polecam :)
* przepis na ciasto z książki „Ciasta domowe, 100 przepisów” wydawnictwa SBM, z moimi zmianami; polewa stąd
Składniki na 10 – 12 małych lub jedną dużą babkę:
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 dojrzałe banany (około 300g po zdjęciu skórki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200g miękkiego niesolonego masła
- 250g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
Polewa:
- 100ml mleka
- 100g gorzkiej czekolady 70%
- 15g niesolonego masła
- 15g drobnego cukru
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir wymieszaj w misce. Odstaw.
Banany pokrój i rozgnieć w miseczce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do nich sok cytrynowy i wymieszaj dokładnie.
Masło z cukrem utrzyj w misie miksera na jasną, napowietrzoną masę. Dodawaj stopniowo jajka, ucierając dokładnie po każdym kolejnym. Następnie dodawaj porcjami wymieszane suche składniki na przemian z rozgniecionymi bananami. Za każdym razem miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do foremek na mini babeczki (lub jednej dużej formy na babkę) wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeżeli pieczesz jedną dużą babkę czas pieczenie wydłuży się do około 50 minut).
Upieczone babeczki pozostaw w foremkach, by lekko przestygły, po czym wyjmij ostrożnie na kratkę i wystudź całkowicie.
Podczas gdy babki stygną, przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i włóż do miski razem z masłem i cukrem. Mleko zagotuj i gorące wlej do miski z czekoladą. Pozostaw na chwilę, po czym wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Pozostaw do przestudzenia.
Zimną polewą udekoruj babeczki.
Smacznego :)
Urocze maleństwa :)
Ja też nie jadam zbyt dojrzałych bananów… Na szczęście można z nimi przygotować takie pyszności :)
PolubieniePolubienie
Dziękuję :)
PolubieniePolubienie