Babki · Wielkanoc

Złota babka z nutellą i orzechami laskowymi…

IMG_5951

Wspominałam już kiedyś, jakim niepoprawnym optymistą jest mój Mąż, prawda? Do samochodu wychodzi zawsze „najwyżej na pół godzinki”, z pracy wraca w teorii średnio 2 godziny wcześniej, niż w rzeczywistości, żonę ma najlepszą na świecie (tu na ogół kiwam z niedowierzaniem głową, bo chyba nawet największa miłość nie może być aż tak ślepa ;), a do tego za każdym razem, gdy puszcza totka, twierdzi, że tym razem to już na pewno będziemy bogaci :)

Jak dotąd milionerami jeszcze nie jesteśmy, ale jakoś nam to zbytnio nie przeszkadza, choć nie powiem, że nie przydałaby mi się większa kuchnia i kilka dodatkowych par szpilek ;P I tak kilka razy w tygodniu śmieję się z mojego Męża optymisty obiecującego mi złote góry, a on wzrusza z udawaną skruchą ramionami i, z Zuzią uwieszoną na szyi, włącza komputer, żeby sprawdzić, kto wygrał w irlandzką loterię i jakie są aktualne wyniki multi multi. Kto wie, może kiedyś jednak wygra i wtedy to on się będzie śmiał ze mnie ;P

Tymczasem pozostaje mi cieszyć się tym, co mam i marzyć o nowej kuchni, zajadając się ciastem. Skoro zaś wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a na poprawę humoru najlepsza jest czekolada, pomyślałam, że zrobię Piotrkowi coś ekstra i upiekłam wielką, słodziutką i niesamowicie pyszną babę wielkanocną z jego ulubioną Nutellą i chrupiącymi kawałkami orzechów laskowych.

IMG_5986

Babka wyszła znakomita (bo przecież z Nutellą wszystko smakuje dobrze ;) i okazała się iście królewskim deserem. Mocno czekoladowa, z doskonale wyczuwalnym smakiem Nutelli, orzechami oraz fenomenalną polewą… po prostu wspaniała. Do tego udekorowałam ją pralinami Ferrero i pokryłam jadalnym złotym sprejem, który sprawił, że wygląda trochę jak góra złota ;) Choć barwniki i tym podobne dodatki spożywcze nie są w mojej kuchni częstymi gości, tym razem rzeczywiście warto było się przełamać. Oczywiście Wy możecie pozłacanie pominąć, babka będzie równie piękna :)

Polecam :)

***

Kochani, to już ostatni wpis przed świętami, więc chciałabym w imieniu swoim oraz mojej rodziny złożyć Wam wszystkim życzenia wspaniałych, wypełnionych radością Świąt Wielkanocnych. Życzymy Wam jak najprzyjemniej spędzonego czasu, słonecznej pogody oraz oczywiście całego mnóstwa pyszności :)

Składniki na dużą (2l lub nieco większą) formę:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200g miękkiego niesolonego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka (około 300g) Nutelli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100g orzechów laskowych, podprażonych i posiekanych

Polewa:

  • 75g Nutelli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • praliny Ferrero Rocher
  • złoty sprej do wypieków i deserów

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszaj i przesiej do miski. Odstaw na bok.

Masło utrzyj razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj Nutellę oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj dokładnie. Wbijaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym.

Do masy dodawaj porcjami wymieszane suche składniki na przemian z mlekiem, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy laskowe.

Ciasto przełóż do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka, w razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową, by się nie przypalił.

Upieczoną babkę pozostaw w formie na około 5 minut, po czym ostrożnie wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.

Następnie przygotuj polewę. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, by nie było żadnych grudek. Gotową udekoruj wystudzoną babkę.

Wierzch babki ozdób posiekanymi pralinkami* i spryskaj złotym sprejem (opcjonalnie). Przechowuj pod przykryciem.

Smacznego :)

IMG_6003 IMG_5976 IMG_5973 IMG_5996

* Jeżeli przygotowujesz babkę wcześniej, nie układaj na niej od razu pralinek, gdyż nabiorą wilgoci i będą niesmaczne.


Wpis sponsorowany

Reklama

2 myśli na temat “Złota babka z nutellą i orzechami laskowymi…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s