Kupiłam trzy nieduże cukinie z myślą o jakimś cieście lub lekkim obiedzie. Zastanawiałam się, czy wystarczy, bo przecież tylko trzy i jeszcze takie jakieś niewielkie i co zrobię, jak mi zabraknie, Piotrka nie będzie, a tu deszcz, wiatr i w ogóle nie pogoda na wyprawy do sklepu. Chyba dwa razy wracałam do stoiska z warzywami, nie mogąc się zdecydować, czy wziąć tej cukinii więcej…
Matko, co ja bym z nimi teraz zrobiła?? Ok, wiem – coś bym tam z nich ugotowała, czy upiekła, bo przecież pomysłów na cukinię jest mnóstwo. Ale ja strasznie nie lubię gotować na siłę, gdy jestem pod przymusem zużycia czegoś, zanim się zepsuje. A tu te trzy małe cukinie mnożą się, czy co, bo już upiekłam pyszne czekoladowe ciasto z cukinią kilka dni temu, dziś kolejne – tym razem cytrynowe, a i tak jedna jeszcze leży, teraz już samotna, w misie koło mojej mini spiżarki i wygląda tam jak jakiś kulinarny wyrzut sumienia, bo jak to jest, że trzem małym (!!!) cukiniom nie mogę dać rady?? No mówię Wam, chyba mi ktoś w nocy nowe podkłada. Jak tak dalej pójdzie, będę tą cukinię niedługo nawet w drożdżówki upychać ;P
Tymczasem jednak zajadamy się dziś z Zuzią smakowite ciasto cytrynowe z cukinią, o którym mowa kilka linijek wyżej i tak sobie myślę, że dla takiego ciasta, może mi się cukinia tajemniczo rozmnażać. Choć właściwie lepiej, gdyby mnożyły się cytryny, bo tych jakoś nigdy nie ma u nas dość ;) Zapewne ma na to wpływ fakt, że obie z Zuzią uwielbiamy wszystko cytrynowe – ciasto z cytrynową skórką, twarożek z cytryną, lemon curd, lody cytrynowe, woda z cytryną… A czasami po prostu wąchamy sobie przyniesione ze sklepu soczyste cytryny, bo tak wspaniale pachną :P
Wracając jednak do ciasta, pewnie nie zabrzmi to zbyt obiektywnie, biorąc pod uwagę moją wyraźną cytrynową obsesję, ale jest naprawdę wspaniałe – aromatyczne, wilgotne, mięciutkie, puszyste i bardzo łatwe w przygotowaniu, co u mnie zawsze jest dodatkowym atutem, gdy chodzi o wypieki (o czym z resztą już na pewno wiecie ;). Zuzia już z salonu wyczuła skórkę cytrynową, gdy tarłam ją do ciasta i przyszła zaglądać do miski, a potem nie mogła się doczekać pierwszego kawałka. Do zdjęć kroiłam więc jeszcze lekko ciepłe ciasto, czego generalnie nie polecam oczywiście, ale wiecie – czasami jak taka czterolatka popatrzy… ;)
Polecam :)
*przepis Kristyn z lilluna.com
Składniki na keksówkę o wymiarach około 27 x 11cm:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy (zwykłej, nie extra virgin)
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 łyżki soku z cytryny (sok z około 1/2 cytryny)
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- około 1 szklanki startej na tarce cukinii
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj i odłóż na bok.
Jajka roztrzep z olejem. Dodaj cukier, maślankę, sok oraz skórkę cytrynową i wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec wmieszaj cukinię.
Do misy z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone pozostaw przez kilka minut w formie, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia.
Przygotuj lukier. Utrzyj wszystkie składniki dokładnie, dodając w razie potrzeby więcej cukru lub soku z cytryny, by uzyskać gesty, ale lejący lukier. Udekoruj nim jeszcze ciepłe ciasto.
Zacznij kroić ciasto dopiero, gdy całkowicie wystygnie. Przechowuj szczelnie przykryte.
Smacznego :)
Bardzo apetyczne! Muszę w końcu wykorzystać cukinię do ciasta
PolubieniePolubienie
Koniecznie, ciasta z warzywami i owocami są najlepsze, a te z cukinią nie ustępują w niczym np. marchewkowym, które są przecież przepyszne :)
PolubieniePolubienie
mmm… ciasto jak moje ulubione! Dziękuję za przepis!
PolubieniePolubienie
Nie ma za co, zawsze do usług ;)
PolubieniePolubienie
czy zamiast maślanki może być kefir, jogurt?
PolubieniePolubienie
Tak, oczywiście. Jeżeli użyjesz jogurtu, najlepiej, żeby nie był zbyt gęsty, bo masa może być zbyt sucha. Gęsty jogurt możesz rozcieńczyć nieco mlekiem.
Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Testowałam przepis w swojej kuchni i z czystym sumieniem polecam. Szybko, łatwo i smacznie. Pozdrawiam Asia
PolubieniePolubienie
Cieszę się, że przypadło do gustuy :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)
PolubieniePolubienie
Ja również uwielbiam smak i zapach skórki cytrynowej :) Dzisiaj zrobiłam leczo z cukinii i drożdżowe ze skórką…..ale przepis na 100 % wykorzystam. Ciacho wygląda pysznie :)
PolubieniePolubienie
Wypróbuj koniecznie, jest pyszne i wspaniale cytrynowe :-) A za mną drożdżowe „chodzi” już od kilku dni, więc też muszę upiec.
Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli :)
PolubieniePolubienie
Genialne ciasto! Jak upiekłam, wszystkim z rodziny smakowało i zniknęło w zastraszającym tempie :) pyszne, wilgotne i idealnie cytrynowe :)
PolubieniePolubienie
Cieszę się niezmiernie, że smakowało :-) To jedno z naszych ulubionych :)
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Zrobiłam – pyszne, mięciutkie, pachnące. Wspaniały przepis.
Ja dodałam trzecie jajko i odjęłam trochę cukru, bo boję się za słodkich ciast.
PolubieniePolubienie
Super :) Bardzo się cieszę, że smakuje, to jedno z moich absolutnoe najulubieńszych :)
PolubieniePolubienie
Moje chyba też. Dzisiaj powtórka. Właśnie jemy, pyszne. Dzięki za przepis. A jakby je zrobić dla odmiany z pomarańczy z marchewką? Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Myślę, że śmiało można, marchewka i pomarańcza razem smakowałyby bosssko :))
PolubieniePolubienie
Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika. Wyszło na prawdę pyszne, aż niemożliwe.
Spodziewałam się innego smaku, a tu okazało się, że jest bardzo biszkoptowe i bardzo smaczne.
Jednak następnym razem dodam mniej cukru – pomimo tego, iż uwielbiam wszystko co słodkie tutaj jednak cukru jest (jak dla mnie) zbyt dużo. Zamiast polewy z cukru pudru posypałam gorzką czekoladą, aby trochę zmniejszyć tą słodycz :) Natomiast poza tym ciacho jest boskie i zwarte :). Dziękuję za przepis – póki jest świeża cukinia będę go piekła dość często.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo się cieszę, że ciasto Pani smakuje. Sama niedawno je piekłam i rzeczywiście wydawało mi się odrobinę zbyt słodkie, tym razem (być może dlatego, że ostatnio rzadziej jadam słodkości). W każdym razie jest to przepis, do którego lubię wracać, więc na pewno będzie jeszcze okazja poeksperymentować z ilością cukru :)
Pozdrawiam serdecznie :)
PolubieniePolubienie
A cukinia na grubych czy drobnych oczkach ma być starta?
PolubieniePolubienie
I czy ze skórką?
PolubieniePolubienie
Witam :) Ciasto wyglada oblednie I mam zamiar wyprobwac przepis. Nigdy wczesniej nie pieklam nic z cukinia- czy nalezy ja odcisnac przed dodaniem do masy?
Z gory dziekuje za odp.
PolubieniePolubienie
Jeżeli będzie bardzo mokra, to warto ją chociaż trochę odcisnąć w rękach, żeby ciasto nie wyszło zbyt mokre (chociaż z doświadczenia wiem, że wtedy też smakuje świetnie 😉).
Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Pycha i udało mi się przekonać syna że cukinia jest jadalna :) Wyszło znakomicie choć dałam tylko szklankę cukru. Babcia mojego męża robi podobne ciasto tylko uciera pigwę ( tak mi się skojarzyło że ta cukinia z cytryną to w zasadzie taka zamiana tej pigwy ) tylko cukinia łatwiej dostępna.
PolubieniePolubienie
Super, że smakowało :) To zdecydowanie świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii
PolubieniePolubienie
Właśnie upiekłam. Ogólnie całkiem dobre ale bez przesady. Idealne jak nie mamy czasu na coś wyszukanego. Szybkie i proste.
PolubieniePolubienie
Odwołuję. Na świeżo nie ma takiego smaku jak po wystudzeniu. Piekę drugi raz. Pycha!!
PolubieniePolubienie
Cieszę się, że posmakowało :) Dla nas to jedno z najlepszych ciast „na szybko”. Uwielbiamy cytrynowe smaki :)
PolubieniePolubienie
Przepyszne. Wilgotne,mięsiste,błyskawiczne w produkcji. Dziękuję,zapisane w ulubionych🌷
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Proszę bardzo :) Bardzo mnie cieszy, że tylu osobom to ciasto smakuje tak bardzo, jak nam 😊
PolubieniePolubienie
Witam mnie koleżanka w pracy poczęstowała mmmm pychota.Już wiem ,że to będzie moje ulubione .Przepis mam i jutro robię.Bardzo dziękuję za super pomysł na wykorzystanie cukinii .Pychota ,że hej.Pozdrawiam Kasia
PolubieniePolubienie
U mnie właśnie się piecze…pachnie w całym mieszkaniu😊dam znać jak smakowało.🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Przepychotka🙃 puszyste,lekkie i pyszne..dałam 1 szklankę cukru i jest idealnie słodkie,posypałam cukrem pudrem jeszcze gorące.Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10/20 cm.Urosły pełne aż pękło na środku.piekłam dokładnie 45 min..wyszło idealnie i smacznie😊🙃 Polecam przepis i pozdrawiam.
PolubieniePolubienie