Jakimś cudem udało mi się przebrnąć przez niemal cały Wielki Post i kompletnie nie załapać, że już pora na wielkanocne porządki, słanie świątecznych kartek i malowanie pisanek.
Może to pogoda, która wcale nie podpowiada, że już czas na zajączki, kurczaczki i inne palemki; może zwyczajnie mam sklerozę i nie wiem, co się wokół mnie dzieje… Nie wiem, nie pytajcie. Jedno, co wiem to to, że próbując w panice jakoś jednak ogarnąć temat zbliżających się nieuchronnie świąt, wpadłam na fantastyczny przepis, którym po prostu muszę się z Wami podzielić :)
Ta strucla to genialna opcja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale też jako drugie śniadanie, piknik lub nawet bezmięsny obiad. Ciasto jest sycące, intensywnie maślane i pełne pysznego farszu z gotowanych na twardo jaj oraz duszonych pieczarek. Wszystko razem smakuje wybornie, a pokrojone w sporej grubości plastry, podane z odrobiną ulubionej sałaty prezentuje się świetnie i stanowi danie samo w sobie.
Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest dość ciężkie, moim zdaniem w smaku i konsystencji podobne nieco do ciasta na kulebiaka, chociaż nie tak puszyste. Duża ilość masła sprawia, że wyrasta raczej opornie, więc nie wpadajcie w panikę, gdy po godzinie będzie się wydawało, że niewiele zwiększyło objętość. Ciasta w zupełności wystarczy na struclę, w piekarniku jeszcze sobie nieco podrośnie, a po upieczeniu będzie miało wyborny, maślany smak i bardzo przyjemną strukturę.
Strucla z tego przepisu smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadaje się też świetnie do odgrzania, więc możecie ją przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać w kuchence mikrofalowej lub rozgrzanym do około 150ºC piekarniku (najlepiej, pokroić ją najpierw na porcje).
Przy przygotowywaniu farszu pamiętajcie, żeby nie żałować pieprzu. Pieczarki oraz jajka w połączeniu z mocno maślanym ciastem będą smakować raczej mdło i ciężko bez tej odrobiny pikanterii. Najlepiej doprawić farsz do smaku wedle uznania, a potem dodać jeszcze odrobinę, żeby uzyskać idealnie doprawioną struclę.
To pyszne, nieskomplikowane, a do tego niedrogie danie, które z pewnością zachwyci Waszych domowników oraz gości, a do tego będzie miłą odmianą od tradycyjnych dań.
Polecam :)
*przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi z książki Tadeusza Barowicza „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 10 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 120 g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
Farsz:
- 2 średniej wielkości cebule
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka masła
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę, drożdże oraz sól wymieszaj w sporej misie. Zrób zagłębienie na środku i wbij tam jajko, a następnie wlej mleko oraz roztopione masło. Zagnieć jednolite, sprężyste ciasto, w razie potrzeby podsypując lekko mąką, chociaż raczej nie powinno być takiej potrzeby.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, po czym przełóż z powrotem do miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania (na około 1 godzinę).
Podczas gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie. Cebulę oraz pieczarki posiekaj drobno i podduś na oliwie z dodatkiem masła. Gdy będą już gotowe, przełóż je do miski, żeby nieco przestygły.
Jajka na twardo pokrój w niewielką kostkę i dodaj do przestygniętych pieczarek. Następnie wsyp do miski bułkę tartą oraz posiekaną pietruszkę, po czym dodaj roztrzepane surowe jajko i wymieszaj wszystko dokładnie. Dopraw obficie solą oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 – 4 mm. Na to wyłóż równomiernie nadzienie, zostawiając nieco miejsca po bokach. Zwiń całość w rulon, jak roladę, sklej boki, a końce ciasta podwiń ostrożnie pod spód.
Struclę przełóż do niedużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstaw na 15 – 20 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj wierzch odrobiną wody wymieszanej z solą.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 35 – 40 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru. Upieczone wyjmij ostrożnie z formy i przełóż na kratkę, żeby strucla przestygła trochę, zanim zaczniesz ja kroić.
Podawaj na zimno lub ciepło z ulubioną sałatą.
Smacznego :)
Ja się skapnęłam wczoraj jak ludzie z palmami szli do kościoła :) ale pisanki to na ostatnią chwilę zawsze malujemy :) Twoja strucla wygląda smakowicie i ładnie się prezentuje, na świąteczny stół idealna. Zapisuję! :) Wesołych Świąt gdybym w ferworze gotowania się zagubiła ;-)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U nas było tak samo – siostra wysłała zdjęcie palmy i poraziło mnie 😅 Tu w Irlandii niewiele osób obchodzi Wielkanoc poza polowaniem na czekoladowe jajka, więc tym bardziej zapominam o tym, jaki to w ogóle już czas.
Również przesyłam serdeczne życzenia :) Smacznego jajka, mokrego Dyngusa i mnóstwa pięknych chwil :)
PolubieniePolubienie
jaka piękna strucla! smacznie wygląda, zamierzam dzisiaj wypróbować przepis.
PolubieniePolubienie
Super, to ja czekam na recenzję ;) Mam nadzieję, że będzie smakowała :)
PolubieniePolubienie
Próba udana! Wyszło pysznie. Z pewnością powtórzę na święta. Polecam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Och, bardzo się cieszę :) Dzięki, że dałaś znać, zawsze dobrze wiedzieć, czy przepisy wychodzą i smakują :)
PolubieniePolubienie