Ciasta z owocami

Jesienne ciasto z jabłkami i cynamonem…

IMG_1466

Na blogu nadal jesienne klimaty. Może to wpływ naszych spacerów, z których Zuzia wraca na ogół z zaróżowioną buzią i całą masą kolorowych liści? A może jednak skrycie lubię trochę tą kapryśną porę roku, która na zmianę wprowadza nas w stan ponurego uśpienia deszczowymi popołudniami lub ożywia, wciąż jeszcze ciepłym, jesiennym słoneczkiem i feerią barw w parkach :)

Tak, czy owak nachodzi mnie coraz częściej ochota na aromatyczne przysmaki pachnące cynamonem, imbirem i goździkami. A że silna wola to w moim przypadku tylko czysto teoretyczne pojęcie, upiekłam wczoraj smakowite ciasto z jabłkami i mnóstwem cynamonu :))

Ciasto jest dość zwarte i wilgotne, mocno cynamonowe i z dużą ilością jabłek. Smakuje wspaniale świeże, ale też równie dobrze na drugi, a nawet trzeci dzień (o ile dotrwa ;). Co najlepsze jego przygotowanie zajmie Wam niecałe 10 minut, a potem już tylko trzeba poczekać, aż się upiecze.

Polecam :)

* przepis z „1000 recipes. Baking” wydawnictwa Igloobooks

Składniki na keksówkę o wymiarach około 11 x 27cm:

  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 250g miękkiego niesolonego masła
  • 250g jasnego brązowego cukru (light brown sugar)
  • 5 dużych jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (możecie pominąć)
  • 2 – 3 duże jabłka

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon przesiej do misy miksera. Dodaj miękkie masło, jajka i ekstrakt. Miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona (około 4 – 5 minut)*.

Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką.

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub niedużą kostkę. Tak przygotowane kawałki owoców poukładaj na cieście. Możesz je przedtem oprószyć delikatnie mąką, jeżeli chcesz mieć pewność, że nie opadną.

Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Smacznego :)

IMG_1462

IMG_1465

 * Masło musi być bardzo miękkie, by nie zostały grudki. Jeżeli takie nie jest, najlepiej najpierw utrzeć je z cukrem na puszystą masę i dopiero wtedy dodać pozostałe składniki. Potem postępujemy zgodnie z przepisem.

2 myśli na temat “Jesienne ciasto z jabłkami i cynamonem…

  1. Po raz kolejny się powtórzę – pyszne ciasto. Pięknie wyrosło, super smakuje. Ja upieklam na margarynie. Powtórki będą na pewno. Pozdrawiam :)

    Polubienie

Dodaj komentarz