Jeśli wydaje Wam się, że dużo tu u mnie czosnkowych wypieków, dobrze Wam się wydaje ;P Czosnek i cebula to, zaraz po pomidorach, moje ulubione warzywa, a pieczywo z ich dodatkiem… Jeśli kiedyś próbowaliście, nie muszę chyba tłumaczyć ;)
Miały być dzisiaj ciasteczka, bo od jakiegoś czasu chodzą za mną takie kruchutkie, z czekoladą i orzechami laskowymi. Jednak jak dotąd nie udało mi się skonstruować przepisu, który trafiłby w moje wyobrażenia, więc ciastka będą później. Znaczy się, jak mnie nie dopadnie jakaś alergia na orzechy po tych wszystkich próbach ;P
Tymczasem jest więc chlebek, i to taki dobry, że nawet brak czekolady w składzie można mu wybaczyć ;)
Chleb jest mięciutki i puszysty, bardzo aromatyczny dzięki dużej ilości czosnku oraz rozmarynu, a do tego rozkosznie maślany. W sam raz na imprezę, do odrywania, choć równie dobrze sprawdzi się do kanapek.
Ciasto jest dość ścisłe i bardzo łatwo się je wyrabia oraz formuje, więc nie sprawi problemów nawet mniej doświadczonym domowym piekarzom :) Wystarczy trochę chęci i cierpliwości, żeby cieszyć się jego znakomitym smakiem.
Polecam :)
Składniki:
- 500g mąki pszennej chlebowej
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 175ml ciepłego mleka
- 75ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 2 – 3 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
Dodatkowo:
- 50g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
- 4 duże ząbki czosnku
- około 1 łyżeczki posiekanego rozmarynu i/lub pietruszki
Wykonanie:
Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszaj w dużej misce, zrób wgłębienie na środku. Mleko wymieszaj z wodą oraz oliwą i wlej do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj i zagnieć gładkie elastyczne ciasto, dodając pod koniec posiekany rozmaryn.
Z ciasta uformuj kulę i przełóż do wysmarowanej oliwą miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 1 – 1 i 1/2 godziny do wyrastania.
Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłóż je na oprószony mąką blat, wyrób krótko i rozwałkuj na grubość około 3 – 5 mm, formując kształt prostokąta.
Roztopione masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i rozsmaruj na cieście. Zwiń je wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Następnie złóż na pół i skręć, formując coś w rodzaju warkocza. Przełóż go do wysmarowanej masłem prostokątnej formy lub ułóż na oprószonej mąką blasze. Jeżeli podczas zwijania ciasta część masła wypłynie, możesz nim posmarować wierzch warkocza.
Przykryj blaszkę z ciastem folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piecz chleb w temperaturze 200ºC przez około 30 – 35 minut, aż chleb wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a postukany delikatnie od spodu wyda specyficzny głuchy odgłos. Upieczony, wyjmij ostrożnie z formy i przestudź na kratce przed podaniem (o ile oczywiście uda Ci się utrzymać domowników z dala od niego ;).
Smacznego :)
Gosiu, zatem mamy coś wspólnego :-). Pomidory to moja miłość największa :). Tak jest odkąd sięgnę pamięcią, a, jak wiesz, trochę już żyję. W sezonie, czyli właściwie od teraz, jem takie ilości pomidorów, że to niepojęte :-). Mąż czasem pyta ” naprawdę jeszcze Ci się nie przejadły ” :-)? Ja zawsze odpowiadam ” ależ skąd ” :-). Oczywiście muszą być z cebulą, która wiosną smakuje najlepiej. Czasem łączę je też z czosnkiem. Takie połączenie bardzo lubiła moja Mama :). Ogólnie nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez cebuli i czosnku. A chleb.. jak to zawsze u Ciebie, wzorcowy :). Miłej niedzieli :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja pomidory lubię od zawsze, a w ciąży z Zuzią mogłam jeść tylko je :) Teraz posiałam własne w ogródku i już się nie mogę doczekać zbiorów :)
Pozdrawiam kochana serdecznie :)
PolubieniePolubienie
Też Cię pozdrawiam z Polski skąpanej słońcem :)
PolubieniePolubienie
Cudny chlebek,a ciastka też za mną chodzą.
PolubieniePolubienie
Dziękuję :) Tak, ciasteczka do kawy czy herbatki to zawsze dobry pomysł ;)
PolubieniePolubienie
Piękny chlebek, musiał być bardzo smaczny :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj, tak, smakował nam bardzo :) Przyjemnie zjeść od czasu do czasu takie aromatyczne pieczywo smakowe, dla odmiany od codziennego chleba.
PolubieniePolubienie
Bardzo smakowicie się prezentuje :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
ciekawy przepis
http://arturtopolski.pl/czarnuszka-leczenie-zalety/
PolubieniePolubienie
Pięknie uformowany chleb! Wygląda na to, że nawet najprostsze wypieki można wykonać z polotem i fantazją. Z pewnością wypróbuję.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Przepis wyprobowany. Ciasto trochę zwarte i ciężko się z nim pracuje. Ale efekt super. Bałam się że będzie bardzo zbity – niepotrzebnie. Wyszedł pyszny, pachnący i mięciutki. Dziękuję za przepis.
PolubieniePolubienie
Jakie to jest pyszne! Najlepszy chleb jaki jadłam w życiu! Dodałam cebuli zamiast czosnku, ciasto w formie posmarowałam żółtkiem i jest baaardzo dobre, chrupiące. Żadnych zakalców. Polecam wypróbować, bo warto :D.
PolubieniePolubione przez 1 osoba