Serniki

Sernik z truskawkami i kruszonką na kakaowym spodzie…

IMG_8005

Słodkie życie blogerki kulinarnej ma wbrew pozorom też swoje gorsze strony. Jedną z nich jest zdecydowanie zmywanie. Nawet nie wyobrażacie sobie, ile zmywania odbywa się w naszym domu niemal każdego dnia. Dobrze, że chociaż część misek i pojemniczków, czy szpatułek trafia do zmywarki, bo nie nadążyłabym kupować kremu do rąk ;)

Do tego wszystkiego dochodzą kurczące się złośliwie ubrania. Mówię Wam, to chyba jakieś fatum, czy coś. Co założę jakieś spodnie, czy spódnicę, to jakieś ciaśniejsze się wydają ;P Teraz, żeby móc sobie pozwolić na kawałek ciasta po śniadaniu (ok, czasami nawet przed ;), muszę przemaszerować dzień wcześniej najmarniej 5 – 6km, bo inaczej ubrania w szafie się buntują i za nic nie chcą współpracować ;)

Koniec końców warto jednak pozmywać te kilka misek i pobiegać trochę po wsi, żeby móc z czystym sumieniem zjeść do kawy kawałek sernika, najlepiej takiego z truskawkami i kruszonką.

To tradycyjny, dość ciężki kawałek sernika – taki, jakie mój Mąż lubi najbardziej. Tym razem na kruchym spodzie, z truskawkami i kruszonką, która do truskawek pasuje, jak masło orzechowe do czekolady ;) Z przepisu wychodzi duża, bardzo podzielna porcja, więc, jeżeli zdecydujecie się go upiec, lepiej zaproście gości lub szykujcie się na bardzo duuużo biegania ;)

Polecam :)

;:IMG_8060

Składniki:

Spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 2 i 1/2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1 duże żółtko

Masa serowa:

  • 1,25 kg twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie (lub dobrej jakości twarogu z wiaderka)
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • około 500g świeżych truskawek

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g zimnego niesolonego masła
  • 25g cukru demerara (może być też zwykły)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Dużą prostokątną formę o wymiarach około 20 x 30cm (lub nieco większą) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotuj kruchy spód. Mąkę wymieszaj z kakao oraz cukrem w dużej misce. Dodaj śmietanę oraz żółtko i zagnieć. Ciasto będzie lekko sypkie, ale tak ma być. Wyłóż nim dno formy i wyrównaj, dociskając lekko. Odstaw na bok.

Następnie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z cukrem na niskich obrotach miksera, aż będzie gładki i puszysty. Dodaj jogurt i zmiksuj raz jeszcze.

Do masy wbijaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy oraz mąkę, starając się nie ucierać zbyt długo, by nie napowietrzyć zbytnio masy.

Wylej masę na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj lekko. Na wierzchu poukładaj ciasno umyte, przekrojone na pół truskawki.

Na koniec przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj zimne masło i rozcieraj między palcami, aż pojawią się grudki. Gotową posyp równomiernie wierzch sernika.

Blachę z sernikiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 20 – 30 minut, aż sernik się zetnie (najłatwiej poruszyć delikatnie formą, by sprawdzić, czy wciąż się w środku trzęsie). W razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową, żeby nie przypiekł zbyt mocno.

Wystudź w uchylonym piekarniku. Zimny wstaw do lodówki na co najmniej 3 – 4 godziny, a najlepiej całą noc, zanim zaczniesz go kroić.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)

IMG_8051 IMG_8072

18 myśli na temat “Sernik z truskawkami i kruszonką na kakaowym spodzie…

  1. Witaj Gosiu :) !
    Już jestem :) ! Nareszcie ! ” Urobiłam się ” okrutnie, ale co tam, najważniejsze, że ma tę pracę za sobą. I oczywiście czyste, wysprzątane mieszkanie :). Jak ja się cieszę :) !!! Jutro napiszę co napiekłam dziś, a poszalałam i to mimo, już dość nieodopwiedniej do tego, aury. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    Polubienie

  2. Wrócę do wczorajszego dnia. Otóż miałam w planie tylko upieczenie chleba. Nie udało mi się wyhodować zakwasu ( nocą było w mieszkaniu ok 21 stopni, w dzień 23, więc za zimno, może i mąka, którą zakupiłam już jakis czas temu zrobiła swoje ). I niestety poległam :(.. Zatem chleb na drożdżach. Oczywiscie, jak to mam w zwyczaju, znów z nowego przepisu. Tym razem powstał chleb pszenno – żytni z dodatkiem mielonego złotego lnu. Niezbyt ciężki, a w smaku pyszny :). W międzyczasie powstał pomysł na drożdżówki, już chyba z ostatnimi w tym sezonie, truskawkami. Na wierzchu, oprócz truskawek, była kruszonka i siekane migdały. Palce lizać :) ! W trakcie wyrastania obu wypieków powstał pomysł na kolejne bułki. Te znów pszenno – zytnie, ale z całkiem innych proporcji mąk ( tu żytnia pełnoziarnista ), z dodatkiem orzechów ziemnych i laskowych. Część z nich zmieliłam, więc powstała mąka. Resztę pokroiłam w grubsze części. To jedne z naszych ulubionych bułeczek :). Wszystkie z wyżej wymienionych wypieków zamroziłam, żeby zawsze jeść świeże. Na finał ciasto banalnie proste. Znów z nowego przepisu. Powstało w 2 minuty. Łyżką połaczyłam składnki i do foremki. Nazywa ciasta Bounty, więc ma składzie wiórki kokosowe. Ale jest bez jajek i tłuszczu. Naprawdę fajnie smakuje i tak też wygląda :). I tyle opisu moich piekarniczych wyczynów :). Dziś mniej mnie w kuchni. Jedynie nastawiłam kolejny słój ogórków na małosolne. I ugotowałam zupę botwinkę, która z dodatkiem ziemniaków i jajka na twardo, będzie na obiad.
    Za oknem teraz 30 stopni w cieniu, więc żar..Cóż, jest lato, więc powinno być i w pogodzie :).. Gosiu, życzę Ci miłej soboty i niedzieli :)

    Polubienie

    1. Ojej, to faktycznie zaszalałaś w kuchni :) Zaciekawiłaś mnie tymi bułeczkami i ciastem. Lubię takie smakołyki :) A drożdżówek z truskawkami zazdroszczę, bo mi się marzyły już od dawna, a nie zrobiłam. Muszę się zmobilizować, póki jeszcze truskawki są. Gdybyś zechciała podzielić się przepisem, to chętnie skorzystam ;)
      U nas zaczęło w nocy padać, ale nie jest źle, a ja z dwojga złego wolę taką pogodę od upałów, szczerze mówiąc.
      Tobie również życzę udanego weekendu :) Należy Ci się porządna dawka odpoczynku :)

      Polubienie

  3. Właśnie wrzuciłam na luz :). Po tak pracowitym tygodniu na pewno mi się należy. Co do przepisów, może jeszcze dziś wyślę Ci na maila :). Jak się nie uda dziś, to jutro na pewno :)..

    Polubienie

  4. Ciasto upieklam, wszystko byloby dobrze gdyby nie spód, zrobilam jak w przepisie, pieklam 60 min a spód jest suchy i ubity :( sernik i truskawki z kruszonka wyszly bosko tylko ten spód. Napewno nie trzeba dodac masla do niego?

    Polubienie

    1. Witam. Do spodu na pewno nie dodaje się masła, ale być może potrzeba było nieco więcej jogurtu. Niestety czasami trzeba obserwować ciasto, bo różnicę może zrobić chociażby wilgoć w powietrzu, która wpływa na mąkę.

      Polubienie

Dodaj komentarz