Jak zrobić, czyli rady i porady

Idealny czekoladowy krem maślany…

IMG_2530

Już nie raz wspominałam, że kremy maślane zdecydowanie nie należą do moich ulubionych i, jak zapewne zauważyliście, raczej ich unikam. Bywa jednak, że taki krem pasuje do danego wypieku najlepiej i trudno go czymś zastąpić, warto więc mieć chociaż jeden sprawdzony przepis w swoim repertuarze.

Krem z przepisu poniżej jest puszysty i nieprzesadnie słodki (jak na krem maślany), a spora ilość mleka w przepisie sprawia, że jest nieco rzadszy, ale też lżejszy od większości tego typu kremów, co mi osobiście bardzo odpowiada.

Możecie takim kremem dekorować babeczki i torty, a nawet przekładać ciasteczka. Porcja jest spora, więc resztę można schować do lodówki i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Po wyjęciu wystarczy doprowadzić krem do temperatury pokojowej, zmiksować krótko i gotowe.

Polecam :)

* przepis ze „Złotej księgi czekolady” wydawnictwa Olesiejuk

Składniki:

  • 250g miękkiego, niesolonego masła
  • 450g cukru pudru, przesianego
  • 150g ciemnego kakao
  • 150ml mleka w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Masło umieść w misie miksera i miksuj, aż będzie jasne i puszyste. Zmniejsz obroty i, cały czas miksując, dodawaj stopniowo przesiany cukier puder.

Po dodaniu całego cukru, zwiększ obroty miksera i miksuj tak przez około 3 – 4 minuty. Wsyp do masy maślanej kakao i ucieraj dalej na średnich obrotach miksera, dodając po trochu mleko. W razie potrzeby co jakiś czas zdejmuj masę ze ścianek miksera szpatułką, by upewnić się, że masa będzie jednolita.

Gdy już wszystkie składniki się połączą, zwiększ ponownie obroty miksera i ucieraj masę jeszcze przez około minutę, aż będzie gładka i kremowa.

Smacznego :)

Reklama

28 myśli na temat “Idealny czekoladowy krem maślany…

  1. Czyli ten krem moze byc zastepstwem kremu maslanego? Chodzi o to ze chcialabym zrobic na tort mase cukrowa i z reguly pod mase daje sie krem maslany czy to moze byc ten krem ktory Pani podaje?

    Polubienie

  2. Mam jeszcze jedno pytanie maslo niesolone moge zastapic malo solonym maslem Planta? Bodajze jest on w sklepie Mila i dlatego pytam:-)

    Polubienie

    1. Planta to chyba masło roślinne, prawda? Niestety nigdy nie próbowałam robić tego kremu z takim. Generalnie dobre będzie każde prawdziwe masło, takie o zawartości tłuszczu 82%. Myślę, że lekko solone też będzie ok.

      Polubienie

  3. Tak wiec musze napusac ze jestem pod ogromnym wrazeniem ale ten krem jest cudowny! Zrobilan go tak jak wczesniej pytalam czy moze byc uzyty pod mase cukrowa i faktycznie jest idealny! Szybko sie go robi,wlasciwie pierwszy kren na ktorego wydalam najmniej pieniedzy a do tego niebo w g…e:-)! Przyznam szczerze ze na poczatku podchodzilam sceptycznie do tego przepisu az go nie sprobowalam. Dziekuje bardzo za przepis i gratuluje takich wspanialych inspiracji kuchennych:-) Jeszcze lada moment i bede przegladac Pani przepisy na cuda Swiat Bozego Narodzenia:-)! Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Miło mi to słyszeć (a raczej czytać ;). Sama nie przepadam za kremami maślanymi, ale rzeczywiście ten jest bardzo dobry i sięgam po niego zawsze, gdy potrzebuję czegoś trwałego, prostego w przygotowaniu i oczywiście smacznego :) Na święta mam już kilka ciekawych pomysłów, więc mam nadzieję, że znajdziesz wśród nich coś dla siebie :)
      Pozdrawiam :)

      Polubienie

  4. Tak jak wczesniej pisalam krem czekoladowy jest obłędny! A czy ma Pani jakis przepis na bialy krem albo np krem z bialych michałkow? Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Bardzo się cieszę, że tak smakuje :) Jeżeli chodzi o białą wersję kremu, to zdarzało mi się go robić, zastępując kakao mlekiem w proszku. Można też po prostu pominąć kakao i dodać nieco więcej cukru pudru, żeby uzyskać pożądaną konsystencję, a do tego nieco ekstraktu z wanilii dla smaku.
      Pozdrawiam :)

      Polubienie

      1. Tak pomyslalam czy moglabym po prostu tak jak Pani napisala dodac zamiast kakao wiecej cukru pudru i do tego pokruszone Michałki?

        Polubienie

      2. Myślę, że to się uda. Michałki dadzą smak, ale nie zmienią konsystencji, więc krem powinien się ładnie trzymać i dobrze smakować. Bardzo jestem ciekawa, jak to się uda. Czekam na relację i trzymam kciuki :)

        Polubienie

  5. A ja mam pytanie czy mogę krem zrobić dziś wieczorem zamknąć w pojemniku na noc w lodówce i rano posmarować? Jak on się zachowa

    Polubienie

    1. Krem można przechowywać dość długo w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście im świeższe masło, tym dłużej krem będzie świeży). Przed posmarowaniem trzeba go raz jeszcze krótko utrzeć na wolnych obrotach miksera, żeby znów był puszysty.

      Polubienie

    1. Zwykle daję 50g czekolady na 100g masła i 200g cukru pudru; takie proporcje dają smaczny i stabilny krem. Warto dodać też odrobinę ekstraktu waniliowego, żeby nieco „podkręcić” smak. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka, do zbyt rzadkiej nieco więcej cukru pudru.
      Pozdrawiam :)

      Polubienie

  6. witam czy ten krem stwardnieje?? użyłam go jako tynk do tortu drip cake zle mi się rozrowadziko 1 warstw i teraz czekam czy stwardnieje???

    Polubienie

    1. Jeżeli lubisz kremy maślane, to jak najbardziej. Pamiętaj tylko, że taki krem w lodówce zrobi się sztywny, więc tort trzeba wyjąć wcześniej, żeby nabrał temperatury pokojowej (jak dużo wcześniej, to już zależy od temperatury na zewnątrz ;)
      Pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s