Już nie raz wspominałam, że kremy maślane zdecydowanie nie należą do moich ulubionych i, jak zapewne zauważyliście, raczej ich unikam. Bywa jednak, że taki krem pasuje do danego wypieku najlepiej i trudno go czymś zastąpić, warto więc mieć chociaż jeden sprawdzony przepis w swoim repertuarze.
Krem z przepisu poniżej jest puszysty i nieprzesadnie słodki (jak na krem maślany), a spora ilość mleka w przepisie sprawia, że jest nieco rzadszy, ale też lżejszy od większości tego typu kremów, co mi osobiście bardzo odpowiada.
Możecie takim kremem dekorować babeczki i torty, a nawet przekładać ciasteczka. Porcja jest spora, więc resztę można schować do lodówki i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Po wyjęciu wystarczy doprowadzić krem do temperatury pokojowej, zmiksować krótko i gotowe.
Polecam :)
* przepis ze „Złotej księgi czekolady” wydawnictwa Olesiejuk
Składniki:
- 250g miękkiego, niesolonego masła
- 450g cukru pudru, przesianego
- 150g ciemnego kakao
- 150ml mleka w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Masło umieść w misie miksera i miksuj, aż będzie jasne i puszyste. Zmniejsz obroty i, cały czas miksując, dodawaj stopniowo przesiany cukier puder.
Po dodaniu całego cukru, zwiększ obroty miksera i miksuj tak przez około 3 – 4 minuty. Wsyp do masy maślanej kakao i ucieraj dalej na średnich obrotach miksera, dodając po trochu mleko. W razie potrzeby co jakiś czas zdejmuj masę ze ścianek miksera szpatułką, by upewnić się, że masa będzie jednolita.
Gdy już wszystkie składniki się połączą, zwiększ ponownie obroty miksera i ucieraj masę jeszcze przez około minutę, aż będzie gładka i kremowa.
Smacznego :)
Krem czekoladowy, pychota. :D
PolubieniePolubienie
Świetna alternatywa dla wersji sklepowych :)
PolubieniePolubienie
A kalorii miliardy.. Ale za to takie pyszne..
PolubieniePolubienie
warto mieć taki pyszny krem, a w zasadzie przepis na niego w zanadrzu! do kruchych ciasteczek .. bajka!
PolubieniePolubienie
ohhhh! pychota! kalorie mogą być jeśli to takie dobre <3
PolubieniePolubienie
Czyli ten krem moze byc zastepstwem kremu maslanego? Chodzi o to ze chcialabym zrobic na tort mase cukrowa i z reguly pod mase daje sie krem maslany czy to moze byc ten krem ktory Pani podaje?
PolubieniePolubienie
Tak, ten krem będzie się nadawał pod masę cukrową.
Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Mam jeszcze jedno pytanie maslo niesolone moge zastapic malo solonym maslem Planta? Bodajze jest on w sklepie Mila i dlatego pytam:-)
PolubieniePolubienie
Planta to chyba masło roślinne, prawda? Niestety nigdy nie próbowałam robić tego kremu z takim. Generalnie dobre będzie każde prawdziwe masło, takie o zawartości tłuszczu 82%. Myślę, że lekko solone też będzie ok.
PolubieniePolubienie
Tak wiec musze napusac ze jestem pod ogromnym wrazeniem ale ten krem jest cudowny! Zrobilan go tak jak wczesniej pytalam czy moze byc uzyty pod mase cukrowa i faktycznie jest idealny! Szybko sie go robi,wlasciwie pierwszy kren na ktorego wydalam najmniej pieniedzy a do tego niebo w g…e:-)! Przyznam szczerze ze na poczatku podchodzilam sceptycznie do tego przepisu az go nie sprobowalam. Dziekuje bardzo za przepis i gratuluje takich wspanialych inspiracji kuchennych:-) Jeszcze lada moment i bede przegladac Pani przepisy na cuda Swiat Bozego Narodzenia:-)! Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Miło mi to słyszeć (a raczej czytać ;). Sama nie przepadam za kremami maślanymi, ale rzeczywiście ten jest bardzo dobry i sięgam po niego zawsze, gdy potrzebuję czegoś trwałego, prostego w przygotowaniu i oczywiście smacznego :) Na święta mam już kilka ciekawych pomysłów, więc mam nadzieję, że znajdziesz wśród nich coś dla siebie :)
Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Tak jak wczesniej pisalam krem czekoladowy jest obłędny! A czy ma Pani jakis przepis na bialy krem albo np krem z bialych michałkow? Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Bardzo się cieszę, że tak smakuje :) Jeżeli chodzi o białą wersję kremu, to zdarzało mi się go robić, zastępując kakao mlekiem w proszku. Można też po prostu pominąć kakao i dodać nieco więcej cukru pudru, żeby uzyskać pożądaną konsystencję, a do tego nieco ekstraktu z wanilii dla smaku.
Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Tak pomyslalam czy moglabym po prostu tak jak Pani napisala dodac zamiast kakao wiecej cukru pudru i do tego pokruszone Michałki?
PolubieniePolubienie
Myślę, że to się uda. Michałki dadzą smak, ale nie zmienią konsystencji, więc krem powinien się ładnie trzymać i dobrze smakować. Bardzo jestem ciekawa, jak to się uda. Czekam na relację i trzymam kciuki :)
PolubieniePolubienie
Zawaliste mam 12 lat a z tym zero problemu łatwe i dobre dzięki!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :) Na blogu jest sporo łatwych przepisów, takie lubię najbardziej. Udanych wypieków :)
PolubieniePolubienie
A ja mam pytanie czy mogę krem zrobić dziś wieczorem zamknąć w pojemniku na noc w lodówce i rano posmarować? Jak on się zachowa
PolubieniePolubienie
Krem można przechowywać dość długo w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście im świeższe masło, tym dłużej krem będzie świeży). Przed posmarowaniem trzeba go raz jeszcze krótko utrzeć na wolnych obrotach miksera, żeby znów był puszysty.
PolubieniePolubienie
Witam mam pytanko czy mogę kakao zastąpić gorzką czekoladą ?Jesli tak to w jakich proporcjach ?
PolubieniePolubienie
Zwykle daję 50g czekolady na 100g masła i 200g cukru pudru; takie proporcje dają smaczny i stabilny krem. Warto dodać też odrobinę ekstraktu waniliowego, żeby nieco „podkręcić” smak. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka, do zbyt rzadkiej nieco więcej cukru pudru.
Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Polecam wybrać dobre kakao, ja w kuchni używam DecoMorreno :)
PolubieniePolubienie
Rzeczywiście dobrej jakości kakao robi ogromną różnicę :)
PolubieniePolubienie
witam czy ten krem stwardnieje?? użyłam go jako tynk do tortu drip cake zle mi się rozrowadziko 1 warstw i teraz czekam czy stwardnieje???
PolubieniePolubienie
Krem maślany stwardnieje w zimnie, a z kolei w cieple będzie luźniejszy.
PolubieniePolubienie
Jak za gorzkie wyjdzie to ja z mamą kajmaku trochę dodaliśmy i pomogło
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Witam, planuje wykonać tort orzechowo czekoladowy czy do warstwy kremu czekoladowego mogę użyć tego kremu?
PolubieniePolubienie
Jeżeli lubisz kremy maślane, to jak najbardziej. Pamiętaj tylko, że taki krem w lodówce zrobi się sztywny, więc tort trzeba wyjąć wcześniej, żeby nabrał temperatury pokojowej (jak dużo wcześniej, to już zależy od temperatury na zewnątrz ;)
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie