Drugie danie

Schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym…

schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym z czosnkiem

Nie samym ciastem człowiek żyje (chociaż chciałby ;), więc dzisiaj mam dla Was przepis na obiad – soczysty schab z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym. Mięciutkie, aromatyczne mięso, o delikatnym smaku, które przygotujecie w kilka chwil.

Pieczony schab to danie, które sprawdzi się zarówno na szybki obiad w środku tygodnia, jak i na niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie. Podany z ulubionymi warzywami bądź lekką sałatką i odrobiną sosu nie ma sobie równych. Ten z poniższego przepisu zapiekłam w marynacie, będącej idealnym połączeniem słodyczy i pikanterii. Musztarda, miód i czosnek świetnie ze sobą współgrają, nadając mięsu wspaniałego smaku. I nie bójcie się, jeśli nie jesteście wielbicielami słodkich mięs (ja też do nich nie należę), miód jest tu jedynie dopełnieniem, a całość jest bardzo zrównoważona i delikatna, choć nie mdła.

Schab możecie upiec natychmiast po posmarowaniu go marynatą i będzie wyborny, ale osobiście uważam, że najlepiej smakuje po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Warto zatem przygotować wszystko rano lub nawet wieczorem dzień przed podaniem i pozostawić  mięso w marynacie na całą noc. Potem wystarczy wstawić je do piekarnika i upiec.

schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym

Najczęściej podaję ten schab z ziemniakami (najchętniej słodkimi, które wprost uwielbiam) oraz zieloną fasolką, ewentualnie miksem sałat doprawionych minimalistycznie oliwą oraz odrobiną soli i pieprzu. Gdy zaś naprawdę nie mam czasu ani ochoty na zmywanie dodatkowych garnków, obieram ziemniaki, marchew i na przykład pietruszkę, po czym wrzucam wszystko do piekarnika razem z mięsem i idę sobie zrobić kawę ;)

I wiecie, co jeszcze? Jeśli jakimś cudem nie zjecie wszystkiego przy obiedzie, z pozostałym  mięsem możecie zrobić pyszne kanapki do szkoły lub pracy :)

Polecam :)

Składniki:

  • około 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 3 czubate łyżki pełnoziarnistej musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego, ale może być też suszony) plus kilka
  • sól i pieprz o smaku

Wykonanie:

Mięso umyj i osusz dokładnie.

Cebule pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania. Na nich ułóż przygotowany wcześniej schab.

Musztardę, miód oraz oliwę wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekany drobno czosnek i tymianek, a następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Raz jeszcze wymieszaj wszystko dokładnie. Połową marynaty posmaruj mięso, a resztę odstaw na później.

schab z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym

Przykryj formę z mięsem folią aluminiową i wstaw na minimum dwie godziny do lodówki*.

Po tym czasie włóż formę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz pod przykryciem przez około 40 – 50 minut. Następnie wyjmij mięso z piekarnika, odkryj, posmaruj pozostałą marynatą i zapiekaj bez przykrycia przez kolejne 10 – 15 minut, aż się zarumieni.

Upieczony schab odstaw na kilka minut, żeby „odpoczął”, a następnie pokrój w plastry grubości około 2 cm. Podawaj z ziemniakami, gotowaną fasolką lub ulubioną sałatą.

Smacznego :)

*Możesz ten krok zupełnie pominąć (jak pisałam wyżej) lub przygotować schab oraz marynatę dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc.

schab zapiekany w sosie musztardowo-miodowym

pieczony schab w sosie musztardowo-

 

7 myśli na temat “Schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym…

Dodaj komentarz