Nie samym ciastem człowiek żyje (chociaż chciałby ;), więc dzisiaj mam dla Was przepis na obiad – soczysty schab z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym. Mięciutkie, aromatyczne mięso, o delikatnym smaku, które przygotujecie w kilka chwil.
Pieczony schab to danie, które sprawdzi się zarówno na szybki obiad w środku tygodnia, jak i na niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie. Podany z ulubionymi warzywami bądź lekką sałatką i odrobiną sosu nie ma sobie równych. Ten z poniższego przepisu zapiekłam w marynacie, będącej idealnym połączeniem słodyczy i pikanterii. Musztarda, miód i czosnek świetnie ze sobą współgrają, nadając mięsu wspaniałego smaku. I nie bójcie się, jeśli nie jesteście wielbicielami słodkich mięs (ja też do nich nie należę), miód jest tu jedynie dopełnieniem, a całość jest bardzo zrównoważona i delikatna, choć nie mdła.
Schab możecie upiec natychmiast po posmarowaniu go marynatą i będzie wyborny, ale osobiście uważam, że najlepiej smakuje po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Warto zatem przygotować wszystko rano lub nawet wieczorem dzień przed podaniem i pozostawić mięso w marynacie na całą noc. Potem wystarczy wstawić je do piekarnika i upiec.
Najczęściej podaję ten schab z ziemniakami (najchętniej słodkimi, które wprost uwielbiam) oraz zieloną fasolką, ewentualnie miksem sałat doprawionych minimalistycznie oliwą oraz odrobiną soli i pieprzu. Gdy zaś naprawdę nie mam czasu ani ochoty na zmywanie dodatkowych garnków, obieram ziemniaki, marchew i na przykład pietruszkę, po czym wrzucam wszystko do piekarnika razem z mięsem i idę sobie zrobić kawę ;)
I wiecie, co jeszcze? Jeśli jakimś cudem nie zjecie wszystkiego przy obiedzie, z pozostałym mięsem możecie zrobić pyszne kanapki do szkoły lub pracy :)
Polecam :)
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg schabu bez kości
- 2 cebule
- 3 czubate łyżki pełnoziarnistej musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego, ale może być też suszony) plus kilka
- sól i pieprz o smaku
Wykonanie:
Mięso umyj i osusz dokładnie.
Cebule pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania. Na nich ułóż przygotowany wcześniej schab.
Musztardę, miód oraz oliwę wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekany drobno czosnek i tymianek, a następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Raz jeszcze wymieszaj wszystko dokładnie. Połową marynaty posmaruj mięso, a resztę odstaw na później.
Przykryj formę z mięsem folią aluminiową i wstaw na minimum dwie godziny do lodówki*.
Po tym czasie włóż formę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz pod przykryciem przez około 40 – 50 minut. Następnie wyjmij mięso z piekarnika, odkryj, posmaruj pozostałą marynatą i zapiekaj bez przykrycia przez kolejne 10 – 15 minut, aż się zarumieni.
Upieczony schab odstaw na kilka minut, żeby „odpoczął”, a następnie pokrój w plastry grubości około 2 cm. Podawaj z ziemniakami, gotowaną fasolką lub ulubioną sałatą.
Smacznego :)
*Możesz ten krok zupełnie pominąć (jak pisałam wyżej) lub przygotować schab oraz marynatę dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc.
Zrobiłam. Był przepyszny. Soczysty i aromatyczny. Znajomi prosili o przepis więc podałam dalej 😊.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo się cieszę, że smakował :)
Pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
Czy zamiast schabu może być karkówka bądź szynka??
PolubieniePolubienie
Tak, jak najbardziej. Myślę, że szynka byłaby najlepszą opcją, ale karkówka też powinna być ok.
PolubieniePolubienie
a ja na ten sposób zrobiłam żeberka – NIEBO w GĘBIE!!!
PolubieniePolubienie
O, żeberek nie próbowałam, ale skoro mówisz, że dobre, to muszę koniecznie zrobić mężowi 😊
PolubieniePolubienie
Dzień dobry właśnie pieczeń przygotowana- i mam pytanie pieczenie : góra- dół?
PolubieniePolubienie