Jabłeczniki to jedne z tych ciast, które lubią chyba wszyscy. Jabłka to owoce stosunkowo niedrogie i dostępne cały rok, więc można po nie sięgnąć w każdej chwili i bez większego wysiłku przygotować domowy deser dla rodzinki. W dodatku można go przygotować na setki różnych sposobów i przeróżnymi dodatkami, więc nigdy się nie nudzą ;)
Ten jabłecznik upiekłam głownie ze względu na marcepan, którego zostało mi sporo po świętach. Co prawda nie ma go w tym cieście zbyt wiele, robi jednak ogromną różnicę w smaku. Ta cienka warstewka marcepanowej masy pokrywająca jabłka nie tylko dosładza, ale też bardzo przyjemnie aromatyzuje całość.
Samo ciasto jest mięciutkie i puszyste, z dodatkiem soku cytrynowego, który nadaje mu lekkości. Na tym warstwa jabłek,marcepanowa pianka i chrupiące płatki migdałowe. Niebo w gębie :)
Polecam :)
*przepis z książki „Ciasta na każdą okazję”
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
- 200g miękkiego niesolonego masła
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 duże jajka
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
Warstwa marcepanowa:
- 1 duże jajko
- 2 łyżki drobnego cukru
- 100g marcepanu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ciasta.
Masło i cukier utrzyj z sokiem z cytryny, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodawaj po jednym jajka, ucierając dokładnie po dodaniu każdego kolejnego. Gdy składniki połączą się, wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj do masy.
Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównaj.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ułóż je ciasno na cieście.
Na koniec przygotuj masę marcepanową. Marcepan utrzyj z żółtkiem oraz dwiema łyżkami cukru, aż wszystko dobrze się połączy.
W drugiej misce ubij białko z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Dodaj trochę ubitej piany do masy marcepanowej i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj resztę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Masę marcepanową wylej na jabłka ułożone na cieście i posyp wszystko obficie płatkami migdałowymi.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostaw przez kilka minut w blaszce, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)
Wygląda pięknie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej! I jeszcze ten marcepan… <3
PolubieniePolubienie
Moja rodzina jest uzależniona od marcepanu ;) naprawde ;) także połączenie tego specyfiku z jabłkami to połączenie idealne;)
PolubieniePolubienie
Jabłka i marcepan to bardzo dobre połączenie, a cynamon to już kropka nad i :D
PolubieniePolubienie
Przepis godny polecenia zrobiłem i wyszedł pyszny
PolubieniePolubienie
Bardzo się cieszę, że smakował :)
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Też mam nadprogramowy marcepan, zapiszę więc sobie ten przepis, bo chyba się przyda :)
PolubieniePolubienie
Koniecznie :)
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
No i w końcu zrobiłam. Wyszedł boski! :)
PolubieniePolubienie
Absolutnie wspaniały.
PolubieniePolubienie
Dziękuję :)
PolubieniePolubienie