Bułki i bułeczki

Bułeczki z pieczarkami…

bułki z pieczarkami

Jak Wam minął weekend kochani? Mam nadzieję, że pogoda dopisywała bardziej niż u nas :) Tu niestety wiosna w pełnym odwrocie i już powoli zaczynam tracić nadzieję, że kiedykolwiek pozbędę się tej sterty puchowych kurtek z korytarza ;)

Na szczęście w sobotę i niedzielę nie było jeszcze tak brzydko jak dziś i udało nam się całkiem sporo zdziałać w ogródku, więc wszystkie nasze nasionka i sadzonki mają teraz przyjemnie i cieplutko w nowej szklarni. Jeszcze kilka tygodni i będę miała świeżych ziół i kwiatów ile dusza zapragnie :)

Po bardzo produktywnie spędzonych dwóch dniach, wczoraj wieczorem postanowiłam wykorzystać dobrą passę i upichcić coś pysznego. Moja świeżo wysprzątana kuchnia nie jest już dziś taka czysta, ale za to na kolację były naleśniki, na dzisiejsze śniadanie drożdżówki z pieczarkami, a do kawy mamy na dziś chlebek bananowy z kokosem :)

O chlebku bananowym jeszcze Wam napiszę, ale na razie skupmy się na bułeczkach z pieczarkami. Upiekłam je z przepisu z niedawno odkrytego bloga Jem co umiem (o dokładnie tu klik), na którym jest cała masa takich kulinarnych perełek, więc Was też zachęcam do zajrzenia :)

Bułki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, puszyste i bardzo, bardzo smaczne. Świetne zarówno jeszcze ciepłe, jak i na zimno, więc sprawdzą się doskonale jako przekąska na piknik lub zamiast kanapki do pracy (Piotrek w każdym razie był zachwycony;). Z ciastem pracuje się przyjemnie, przygotowanie farszu też nie wymaga wiele wysiłku, a jedzenie to już sama przyjemność :)

Polecam :)

bułki z pieczarkami

Składniki na 12 sporych bułeczek:

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 10g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju

Farsz:

  • 500g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 – 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz i natka pietruszki do doprawienia

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
  • sezam i/lub czarnuszka do posypania bułeczek

 

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę wymieszaj w dużej misie z drożdżami, cukrem i solą. Zrób zagłębienie na środku i wlej tam wodę oraz olej. Ręcznie lub mikserem z hakiem zagnieć jednolite, sprężyste ciasto. Gdy będzie gotowe, uformuj z niego kulę, przełóż do natłuszczonej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Powinno co najmniej podwoić objętość.

Podczas gdy ciasto wyrasta, przygotuj farsz. Pieczarki oczyść dokładnie i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj (niezbyt drobno). Rozgrzej olej na patelni i wrzuć pokrojone pieczarki. Podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić. Dodaj cebulkę i smaż dalej, aż się zeszkli. Pod koniec dopraw wszystko solą i pieprzem (osobiście preferuję kolorowy, ale czarny też będzie dobry) oraz pietruszką. Odstaw do przestudzenia. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody i nie uda się jej odparować podczas smażenia, możesz wyłożyć farsz do studzenia na sitko.

Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz krótko na oprószonym mąką blacie i podziel na 12 równych części (u mnie około 72g każda). Każdą rozpłaszcz rękoma lub rozwałkuj lekko, nałóż na środek 1 – 2 łyżki nadzienia i zlep dokładnie brzegi, formując okrągłe bułeczki. Odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy.

Blachę z bułkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, a w tym czasie włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 200ºC. Bułeczki posmaruj dokładnie roztrzepanym z wodą jajkiem i posyp ziarnami. Piecz przez około 15 – 20 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Upieczone wystudź na kratce. Podawaj jeszcze ciepłe lub całkowicie wystudzone.

Smacznego :)

bułki z pieczarkami

Reklama

7 myśli na temat “Bułeczki z pieczarkami…

    1. Świeżych drożdży trzeba dać dwa razy więcej. Reszta pozostaje bez zmian. Ze świeżymi zrób rozczyn: wymieszaj je z wodą, cukrem i kilkoma łyżkami mąki i odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić. Potem dodaj resztę mąki i pozostałe składniki. Pozdrawiam :)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s