Chleby

Zakręcony chlebek z czosnkiem i rozmarynem…

zakręcony chlebek z czosnkiem i rozmarynem

Jeśli wydaje Wam się, że dużo tu u mnie czosnkowych wypieków, dobrze Wam się wydaje ;P Czosnek i cebula to, zaraz po pomidorach, moje ulubione warzywa, a pieczywo z ich dodatkiem… Jeśli kiedyś próbowaliście, nie muszę chyba tłumaczyć ;)

Miały być dzisiaj ciasteczka, bo od jakiegoś czasu chodzą za mną takie kruchutkie, z czekoladą i orzechami laskowymi. Jednak jak dotąd nie udało mi się skonstruować przepisu, który trafiłby w moje wyobrażenia, więc ciastka będą później. Znaczy się, jak mnie nie dopadnie jakaś alergia na orzechy po tych wszystkich próbach ;P 

Tymczasem jest więc chlebek, i to taki dobry, że nawet brak czekolady w składzie można mu wybaczyć ;)

Chleb jest mięciutki i puszysty, bardzo aromatyczny dzięki dużej ilości czosnku oraz rozmarynu, a do tego rozkosznie maślany. W sam raz na imprezę, do odrywania, choć równie dobrze sprawdzi się do kanapek.

Ciasto jest dość ścisłe i bardzo łatwo się je wyrabia oraz formuje, więc nie sprawi problemów nawet mniej doświadczonym domowym piekarzom :) Wystarczy trochę chęci i cierpliwości, żeby cieszyć się jego znakomitym smakiem.

Polecam :)

drożdżowy chlebek z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

  • 500g mąki pszennej chlebowej
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 175ml ciepłego mleka
  • 75ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 – 3 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

Dodatkowo:

  • 50g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • około 1 łyżeczki posiekanego rozmarynu i/lub pietruszki

 

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszaj w dużej misce, zrób wgłębienie na środku. Mleko wymieszaj z wodą oraz oliwą i wlej do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj i zagnieć gładkie elastyczne ciasto, dodając pod koniec posiekany rozmaryn.

Z ciasta uformuj kulę i przełóż do wysmarowanej oliwą miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 1 – 1 i 1/2 godziny do wyrastania.

Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłóż je na oprószony mąką blat, wyrób krótko i rozwałkuj na grubość około 3 – 5 mm, formując kształt prostokąta.

Roztopione masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i rozsmaruj na cieście. Zwiń je wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Następnie złóż na pół i skręć, formując coś w rodzaju warkocza. Przełóż go do wysmarowanej masłem prostokątnej formy lub ułóż na oprószonej mąką blasze. Jeżeli podczas zwijania ciasta część masła wypłynie, możesz nim posmarować wierzch warkocza.

chleb czosnkowy z rozmarynem

Przykryj blaszkę z ciastem folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piecz chleb w temperaturze 200ºC przez około 30 – 35 minut, aż chleb wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a postukany delikatnie od spodu wyda specyficzny głuchy odgłos. Upieczony, wyjmij ostrożnie z formy i przestudź na kratce przed podaniem (o ile oczywiście uda Ci się utrzymać domowników z dala od niego ;).

Smacznego :)

chleb z czosnkiem i rozmarynem na drożdżachdomowy chleb drożdżowy z czosnkiem i rozmarynem

13 myśli na temat “Zakręcony chlebek z czosnkiem i rozmarynem…

  1. Gosiu, zatem mamy coś wspólnego :-). Pomidory to moja miłość największa :). Tak jest odkąd sięgnę pamięcią, a, jak wiesz, trochę już żyję. W sezonie, czyli właściwie od teraz, jem takie ilości pomidorów, że to niepojęte :-). Mąż czasem pyta ” naprawdę jeszcze Ci się nie przejadły ” :-)? Ja zawsze odpowiadam ” ależ skąd ” :-). Oczywiście muszą być z cebulą, która wiosną smakuje najlepiej. Czasem łączę je też z czosnkiem. Takie połączenie bardzo lubiła moja Mama :). Ogólnie nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez cebuli i czosnku. A chleb.. jak to zawsze u Ciebie, wzorcowy :). Miłej niedzieli :)

    Polubione przez 1 osoba

    1. Ja pomidory lubię od zawsze, a w ciąży z Zuzią mogłam jeść tylko je :) Teraz posiałam własne w ogródku i już się nie mogę doczekać zbiorów :)
      Pozdrawiam kochana serdecznie :)

      Polubienie

  2. Przepis wyprobowany. Ciasto trochę zwarte i ciężko się z nim pracuje. Ale efekt super. Bałam się że będzie bardzo zbity – niepotrzebnie. Wyszedł pyszny, pachnący i mięciutki. Dziękuję za przepis.

    Polubienie

  3. Jakie to jest pyszne! Najlepszy chleb jaki jadłam w życiu! Dodałam cebuli zamiast czosnku, ciasto w formie posmarowałam żółtkiem i jest baaardzo dobre, chrupiące. Żadnych zakalców. Polecam wypróbować, bo warto :D.

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj odpowiedź do czarrnaodkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi