Po sukcesie ciasteczek z ciecierzycy przyszedł czas na kolejną zdrową przekąskę z jej udziałem. Tym razem bardzo, bardzo prosta i smaczna. Podpatrzyłam ją już pewien czas temu na jakiejś stronie o zdrowym odżywianiu i wczoraj, zmotywowana rozmową z koleżanką, postanowiłam wreszcie wypróbować.
Podpieczona z dodatkiem syropu klonowego ciecierzyca jest przyjemnie chrupiąca i delikatnie słodka – idealna do podgryzania. Nie tylko pozwala na małe słodkie odstępstwo, gdy jesteście na diecie, ale też daje okazję do wprowadzenia tej, wydaje mi się trochę niedocenianej rośliny do menu w bardzo przyjemny i przystępny sposób.
Polecam :)
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy (około 400g każda)
- 1 łyżka oliwy (zwykłej, nie extra virgin)
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 – 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu (do smaku, ja dałam więcej)
Wykonanie:
Odsącz ciecierzycę na sitku i przepłucz dokładnie. Pozostaw do ocieknięcia na sitku, po czym wytrzyj w papierowym ręczniku i pocierając delikatnie pozbądź się osłonek.
Przełóż nasiona na szeroką blaszkę (np. taką do ciastek) i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.
W tym czasie wymieszaj oliwę, syrop klonowy oraz cynamon w szerokim naczyniu. wrzuć do mieszanki podpieczoną ciecierzycę i przemieszaj, by dokładnie pokryć wszystkie nasionka.
Przełóż ponownie na blachę do pieczenia i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez kolejne 10 – 15 minut, aż ciecierzyca ładnie się zarumieni, uważając jednak, by jej nie przypalić. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego :)
bardzo smaczna przekąska się zapowiadam, chyba muszę zrobić:)
PolubieniePolubienie
Fajny pomysł, chyba pokradnę ;)
PolubieniePolubienie
Proszę bardzo :) Ja co prawda z dietami jestem raczej na bakier, ale od czasu do czasu dobrze jest zastąpić słodkości czymś zdrowym, a jednocześnie smacznym. Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
przekąska z ciecierzycy na słodko to coś wspaniałego!
PolubieniePolubienie
koniecznie muszę taką ciecierzycę zrobić, musi byc pyszna no i jaka zdrowa :-))
PolubieniePolubienie
Jest bardzo smaczna i rzeczywiście zdrowa, więc to taka mała przyjemność bez konsekwencji ;) Podobno świetnie smakuje również na ostro, więc teraz będę próbować w takiej odsłonie, bo uwielbiam pikantne przekąski. Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Czy można użyć czegoś innego jak syrop klonowy do takiej słodkiej panierki?
PolubieniePolubienie
Syrop można zastąpić miodem.
PolubieniePolubienie
Witam ile kalorii na 100 gram wyjdzie w takiej przekasce?
PolubieniePolubienie
Niestety nie mogę podać tego z całą pewnością, ale wedle moich obliczeń jakieś 150-169kcal. Najlepiej odwołać się do jakiegoś dobrego kalkulatora kalorii.
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Czy można to zrobić na patelni?
PolubieniePolubienie
Czy można to zrobić na patelni???
PolubieniePolubienie
Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że da się. Pilnuj tylko, żeby się nie przypaliła i podpiekaj dość długo, bo musi wyschnąć.
PolubieniePolubienie
Zabieram się za robienie,ale niestety mam tylko oliwę extra virgin. Czym ją w takiej sytuacji zastąpić?
PolubieniePolubienie
Taka też da radę, po prostu ma nieco mocniejszy aromat. Generalnie, gdybym nie miała nic innego, sama bym takiej użyła ;)
PolubieniePolubienie