Taki prosty w wykonaniu chlebek z mieszanki mąk pszennych z dodatkiem maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko.
Przez pewien czas nie po drodze mi było z domowym pieczywem. Jadaliśmy go niewiele, a i wakacyjne przygody nie pozostawiały mi dużo czasu na przesiadywanie w kuchni. Teraz jednak, gdy wakacje już za nami, a w powietrzu wyraźnie czuć jesień (przynajmniej tu w Irlandii), zatęskniłam za zapachem świeżego pieczywa wypełniającym dom, za jeszcze ciepłą pajdą chleba z masłem na pierwsze śniadanie i satysfakcją, jaką daje wkładanie kanapek z takiego chleba do plecaka córki :)
Chlebek z tego przepisu nie wymaga przygotowywania zaczynu dzień wcześniej, a mimo to dość długo zachowuje świeżość. Jest łagodny w smaku, mięsisty i pożywny. W mojej wersji z dodatkiem maku, ale możecie go zastąpić dowolnymi ziarnami – np. siemieniem lnianym, sezamem, czy słonecznikiem – lub pominąć je całkowicie.
Przygotowałam ten chleb w niedużej keksówce, ale równie dobrze możecie po prostu uformować z ciasta tradycyjny bochenek i piec na blasze.
Polecam :)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 200 g mąki pszennej razowej
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka maku lub innych ziaren (można pominąć)
- 400 ml wody
Wykonanie:
W dużej misie wymieszaj obie mąki, drożdże, sól oraz mak. Wlej wodę i raz jeszcze wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż składniki zaczną się łączyć.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę i zagniataj, aż będzie jednolite i sprężyste. Z gotowego uformuj kulę, przełóż na powrót do misy, przykryj szczelnie folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość, ale nie szkodzi też, jeśli wyrośnie nawet bardziej.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i zagnieć raz jeszcze krótko, żeby je odpowietrzyć. Uformuj podłużny bochenek, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki lub na oprószoną mąką blachę. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 – 30 minut do napuszenia.
W tym czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę 220ºC. Na dnie ustaw płaskie naczynie z wodą lub wrzuć kilka kostek lodu, żeby go zaparować.
Gotowy bochenek natnij delikatnie na wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 40 – 45 minut, aż wyrośnie, zarumieni się, a ostukany od spodu będzie wydawał specyficzny głuchy odgłos.
Wystudź całkowicie przed krojeniem (oczywiście, jeśli jesteś w stanie się powstrzymać ;).
Smacznego :)
Na pewno ten chleb jest bardzo dobry.
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie, jutro biorę się za pieczenie!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda przepysznie! Jeżeli mam być szczera, to aż chciałoby się je schrupać przez monitor!
W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego.
PolubieniePolubienie
Niedawno koleżanka zachęciła mnie do wypróbowania własnych wypieków typu pieczywo. Taki pieczony chleb prosto z piekarnika z masełkiem.. pyszności, nie sądziłam że to tak smakuje.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Domowe pieczywo zdecydowanie nie ma sobie równych :)
PolubieniePolubienie
Tak, oj tak. Pamiętam jakie to pieczywo było chrupkie i takie no wprost smaczne. Po prostu smaczne i aż te masełko delikatnie się topiło na każdej kromce. Tak jak Pani pisze, domowe pieczywo nie ma sobie równych. Pozdrawiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Na prawdę się opłaca zrobić taki chleb
PolubieniePolubienie
Zawsze chciałem taki chlebek upiec ale wydawało mi się że to strasznie trudne i obawiałem się że nie wyjdzie mi nigdy, ale tutaj wygląda tak fajnie ten chlebek ze chyba tym razem się skuszę i spróbuje też taki upiec :)
PolubieniePolubienie
Super, sama jestem ciekawa jak to będzie smakować z tym makiem ^^
PolubieniePolubienie
Wyszedl przepysznie! Z maselkiem, smarowany…mmmm musze robic dwa bochenki teraz na raz, bo tak to sie nie oplaca:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Super, bardzo się cieszę, że tak smakuje :)
PolubieniePolubienie
Jaką wodę dodać?
Gorąca czy zimną?
PolubieniePolubienie
chlebek jak marzenie.
PolubieniePolubienie
Najlepsza będzie letnia, ale zimna też jest ok.
PolubieniePolubienie
Smakowicie wygląda
PolubieniePolubienie
Taki właśnie jest :)
PolubieniePolubienie
Prosty i smaczny :)
PolubieniePolubienie
A jest jakaś różnica w pieczeniu chleba pszenicznego a graham ? Już 3 raz próbowałem i nic…Graham nie wychodzi ;p
PolubieniePolubienie
Mąka typu graham jest cięższa i chleb wymaga nieco innych proporcji wody, mąki i drożdży/zakwasu.
PolubieniePolubienie
Dobre jedzenie to ważna sprawa, ale na przykład mój syn ma problem nawet ze smacznymi potrawami, jest w takim wieku, że chciałby się tylko bawić. Nawet gdy wołam go na obiad, to on mówi „jeszcze chwilkę”. Wygraliśmy ostatnio bon zakupowy do SMYK (http://konkursypromocje.pl/bon-zakupowy-do-smyk/) i ma tyle nowych zabawek, że chyba będę go wołami zaciągał do talerza :)
PolubieniePolubienie
Już od dwóch miesięcy sama piekę chleb :D
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Super :)
PolubieniePolubienie
Chyba też wreszcie się skuszę na wypiek własnego chlebka. Z pewnością będzie smaczniejszy i zdrowszy niż te kupowane w sklepach. Już nie mogę się doczekać tego aromatu w domu podczas pieczenia :) Fajne przepisy na różne dania znalazłam też tutaj – https://najlepszewkuchni.pl/ Może i tam znajdziecie jakąś inspirację na przygotowanie posiłków :)
PolubieniePolubienie
Uwielbiam chleby robione w domu :)
PolubieniePolubienie
Serdecznie zapraszamy do nowego sklepu internetowego http://pelenkoszyk.pl
Znajdziesz w nim wszystko czego potrzebujesz taniej niż na Allegro!
Elektronika i akcesoria do domu, ogrodu, samochodu, prezenty oferowane przez sklep internetowy Pelnykoszyk.pl to gwarancja najwyższej jakości produktów oraz szybkiej wysyłki. W naszej bogatej ofercie znajdziesz wiele przydatnych produktów.
Zapraszamy :)
PolubieniePolubienie
Lubię takie przepisy na chleb, więc warto wypróbować.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo dobry przepis. Domowy chleb jest przepyszny! Pozdrawiam ;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Świetny przepis, dziś wypróbowany . Ekstra !
PolubieniePolubienie
Dzień dobry. Jakiej wielkości powinna być keksówka?
PolubieniePolubienie
Moja ma 27 x 11 cm. Nic nie szkodzi, jeśli wymiary będą nieco inne.
PolubieniePolubienie
Mogłabyby Pani podać wymiary keksówki? Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Ja piekłam w formie o wymiarach 27 x 11 cm. Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Szybki w przygotowaniu chlebek. I jaki smaczny!
PolubieniePolubienie